Quantcast

Polsko: Lex TVN prošel v Sejmu. Návrh zákona čeká na podpis prezidenta

| redakce | tisk

Dne 17. prosince 2021 bylo nečekaně přikázáno předsedou Sejmu k projednání tzv. lex TVN Výborem pro kulturu a média. Ten následně zamítl návrh Senátu na zamítnutí návrhu zákona, což následně učinil i Sejm.

Pro zamítnutí usnesení Senátu se vyslovilo 229 poslanců, 212 bylo proti a 11 se zdrželo hlasování.

Nyní bude "lex TVN" předán prezidentu Andrzeji Dudovi.

Návrh novely zákona o vysílání říká, že televizní nebo rozhlasové stanice provozované na základě polských koncesí nesmí vlastnit subjekt se zahraniční, mimoevropskou majetkovou účastí vyšší než 49 %. To se týká přímo skupiny TVN Discovery, kterou vlastní americká mediální společnost Discovery, Inc. Proto návrh zákona dostal označení "lex TVN".

Dodejme, že licence pro pozemní vysílání polského kanálu TVN7 končí již 25. února 2022, zatímco licence pro hlavní stanici TVN platí do 14. dubna 2024.

TVN Grupa Discovery reagovala na schválení "lex TVN": "V Sejmu došlo k bezprecedentnímu útoku na svobodná média. Jedná se o akci namířenou proti největšímu a nejdůležitějšímu spojenci Polska, protože právě na Spojených státech je založena polská bezpečnost a velká část polské ekonomiky. Společnosti TVN Discovery Group a Discovery, Inc. jsou odhodlány bránit své investice v Polsku a využijí všech právních prostředků, aby zajistily pokračování mise našich médií v Polsku. Věříme, že prezident Andrzej Duda v souladu se svými dřívějšími prohlášeními bude "lex TVN" vetovat."

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články