Quantcast

5W: Multiplex Rai s novým SR, FEC a streamy

| redakce | tisk

Jeden z distribučních multiplexů v režimu multistream na satelitu Eutelsat 5 West B italského veřejnoprávního vysílatele Rai změnil některé vysílací parametry - navýšena byla přenosová rychlost (SR) a změnil se parametr FEC. Zároveň se multiplex rozšířil o další dva streamy.

Změny proběhly v multiplexu vysílaném na kmitočtu 11,637 GHz. Multiplex zvýšil symbol rate z 30 Msymb/s na 35300 ksymb/s. Parametr FEC se změnil ze 3/5 na 2/3. Ostatní hlavní parametry zůstaly zachovány - tedy norma DVB-S2 a modulace 8PSK. Zachovány byly i všechny původní streamy - tedy stream 1, 2, 3, 4, 5 a 6. Novinkou jsou streamy 15 a 16, které obsahují identický regionální program Rai 3 TGR jako na streamech 5 a 6.

Pro sledování programů z tohoto transpondéru je nutné provést nové vyhledávání se zadáním nových hodnot a parametrů SR a FEC.

Rai 3 TGR Liguria - záběr z příjmu z nového streamu 16
▲ Rai 3 TGR Liguria - záběr z příjmu z nového streamu 16

Vysílání je určeno jako zdrojový signál pro pozemní vysílače v Itálii, nikoliv pro DTH. Nicméně volné vysílání ( FTA) a dostupná přijímací technika umožňuje přijímat tyto signály i všem satelitním divákům, kteří jsou vybaveni odpovídající přijímací technikou (set top box s podporou módu multistream).

Příjmové podmínky pro sledování stanic v režimu multistream ze satelitu Eutelsat 5 West B jsou ve střední Evropě příznivé, zejména v Čechách, směrem na východ použitý transalpský paprsek postupně slábne.

Vedle programů Rai lze v režimu multistream sledovat FTA i některé italské privátní stanice (většina z nich se dnes vysílá na družici Eutelsat 9B v italském svazku, který je převážně zarušen vysílání na stejných frekvencích ukrajinskými programy). Dále na pozici5°W jsou také v multistreamu FTA francouzské veřejnoprávní a komerční stanice.

technické parametry - Rai:

• Eutelsat 5 West B (5°W), freq. 11,637 GHz, pol. V, SR 35300, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, multistream, FTA

- stream 1
Rai 1, Rai 2, Rai 3, Rai News 24

- stream 2
Rai 3 TGR Toscana

- stream 3
Rai 3 TGR Umbria

- stream 4
Rai 3 TGR Lazio, Rete Oro

- stream 5
Rai 3 TGR Marche

- stream 6
Rai 3 TGR Liguria

- stream 15
Rai 3 TGR Marche

- stream 16
Rai 3 TGR Liguria





Reklama




Vybrané články