Quantcast

Zastaveno vysílání RTR Planeta a Rossija 24 na 13E

| redakce | tisk

Z evropského satelitního systému Eutelsat Hot Bird na pozici 13°E zmizely další ruské programy. Přerušeno bylo vysílání stanic RTR Planeta, mezinárodního kanálu veřejnoprávního vysílatele VGTRK a Rossija 24, zpravodajské stanice téhož provozovatele.

Nejde o technický problém na straně vysílatele. Důvod vypnutí modulace je jiný.

Obě stanice jsou zahrnuty do šestého sankčního protiruského balíčku EU. Stanice RTR Planeta (Rossija RTR), Rossija 24 a TV Center International nesmí být na území Evropské unie šířeny. Podle názoru EU patří tyto stanice mezi nejdůležitější prokremelské dezinformační zdroje zaměřené na publikum na Ukrajině a v EU šířící propagandu na podporu ruské agrese proti Ukrajině.

Monoskop. Ilustrační obrázek
▲ Monoskop. Ilustrační obrázek

Výše uvedené stanice nesmí být šířeny v celé EU a to žádným způsobem - přes kabel, satelit, internet a ani aplikacemi v chytrých telefonech/přenosných zařízeních.

Kanál TV Center International (TVCi) zmizel z evropských satelitů již dříve. Nyní je vysílání šířeno přes satelit ABS 2A (74,7°E) přes ruský vysílací svazek. Vysílání je šířeno FTA ale pro příjem je nutná parabola o větším rozměru. Stanice TVCi vysílá přes satelit asijského satelitního operátora a na něj se evropské sankce nevztahují.

bývalé technické parametry - RTR Planeta, Rossija 24 (vysílání bylo vypnuto - černá obrazovka):

Eutelsat Hot Bird 13C (13°E), freq. 11,034 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, FTA





Reklama




Vybrané články