Quantcast

Rossija 24 a RTR Planeta stále v Evropě dostupné na 42E a 14W

| redakce | tisk

V pátek bylo na evropských satelitních systémech ukončena distribuce tří ruských stanic - RTR Planeta, Rossija 24 (obě provozuje ruská veřejnoprávní VGTRK) a privátní program TV Center International (TVCi).

Všechny tři stanice jsou součástí šestého sankčního balíčku EU uvaleného na Rusko za válku, kterou rozpoutalo v sousední Ukrajině.

Zatímco třetí z uvedených programů opustil evropský satelit Astra 5B (31,5°E) ještě před uvalením sankcí, programy veřejnoprávní VGTRK skončily v Evropě jako poslední. RTR Planeta opustila pozici 13°E, kde vysílala jako FTA program a také v rámci distribučního multiplexu M7 Deutschland na satelitu Eutelsat 9B (9°E). Zpravodajská Rossija 24 skončila na satelitním systému Eutelsat Hot Bird na pozici 13°E, kde vysílala rovněž FTA.

RTR Planeta - záběr z příjmu stanice z pozice 42°E
▲ RTR Planeta - záběr z příjmu stanice z pozice 42°E

Tři vyjmenované ruské stanice se nesmí v zemích EU šířit na satelitu, u kabelových a IPTV/OTT platforem a ani prostřednictvím aplikací v televizních či mobilních zařízeních. Nicméně to neznamená, že se zakázané stanice podaří z televizního éteru zcela zablokovat (zamezit v šíření).

Provozovatelé ruských veřejnoprávních a privátních stanic si preventivně zajistily distribuci signálu do Evropy na domácím (ruském) satelitu Express na pozici 14°W. Zde sankce uvalené na ruské média neplatí a proto zde divák naladí jak Rossija 24, tak i stanici RTR Planeta a řadu dalších stanic, které ještě žádný sankční balíček EU nezakázal.

Rossija 24 - záběr z příjmu stanice z pozice 42°E
▲ Rossija 24 - záběr z příjmu stanice z pozice 42°E

Vedle ruského satelitu jsou stanice Rossija 24 a RTR Planeta dostupné v Evropě s parabolami malých rozměrů také z tureckého telekomunikačního satelitu Türksat 3A (42°E). Turecko není součástí EU a proto ani zde nejsou uplatněny žádné sankce a vysílání zde bez omezení je možné přijímat i nadále a to dokonce ze silného západního svazku, pro který postačuje ve střední Evropě parabola o průměru kolem 70 cm.

Upozornění: Server parabola.cz nepodporuje zakázané stanice v EU. Výše uvedenými řádkami poukazuje jen na fakt, že na území Evropy poskytuje své služby řada satelitních operátorů a to jak ze zemí EU, tak i ze zemí mimo Unii. Proto je téměř nemožné nějakou stanici zakázat.

EU tvrdí, že zakázané stanice patří mezi nejdůležitější prokremelské dezinformační zdroje zaměřené na publikum na Ukrajině a v EU šíří propagandu na podporu ruské agrese na Ukrajině.





Reklama




Vybrané články