Quantcast

Polsko: Kopie TVP ABC v SD v MUXu 8

| redakce | tisk

Dne 4. července 2022 se dětský kanál TVP ABC objevil v SD rozlišení v rámci polského terestrického multiplexu MUX 8. Tato stanice je tak pro diváky pozemního vysílání dostupná ze dvou multiplexů - v původním MUXu 1 v DVB-T2/HEVC/HD a nově v MUXu 8 v DVB-T/MPEG-4/SD.

Proč se polský veřejnoprávní vysílatel TVP (Telewizja Polska) rozhodl vysílat program TVP ABC ze dvou pozemních sítí?

Odpověď je jednoduchá: TVP zřejmě chce, aby všechny její kanály dosud dostupné v digitální pozemní televizi byly dostupné ve starším standardu DVB-T, protože zaručuje širší pokrytí. Nové přijímače DVB-T2/HEVC podporují nový standard i starší DVB-T/MPEG-2, přičemž tato starší zařízení nový standard nepodporují.

TVP ABC (foto: FB/TVP ABC/satkurier.pl)
▲ TVP ABC (foto: FB/TVP ABC/satkurier.pl)

Někteří Poláci doposud nevyměnili své televizory či set top boxy za novější, což znamená, že ztratili možnost příjmu MUXu 1 a MUXu 2 s programy jako Polsat, TVN, TV4, TV Puls, TVN7, Puls 2, TV6, Super Polsat, Eska TV, TTV, Polo TV, Antena, TV Trwam, Stopklatka, Fokus TV a TVP ABC. V případě poslední vyjmenované stanice TVP našla řešení - její vysílání v SD umístila do MUXu 8, aby tuto stanici mohli stále přijímat všichni Poláci.

Kopie TVP ABC v MUXu 8 je šířena v rozlišení 720x576 na pozici LCN 28, tedy v místě, na které byl původně šířen kanál Sprawdzam TV. TVP ABC v HD z MUXu 1 se vysílá na 29. pozici.

Dodejme jen, že refarming se - oproti původním ujednáním netýkal MUXu 3 s programy TVP (TVP1, TVP2, TVP Historia, TVP Sport, TVP Info). Tento multiplex mohou diváci nadále přijímat na starších zařízeních (DVB-T). To vyvolalo protest provozovatelů komerčního vysílání, kteří se domnívali, že s nimi bylo zacházeno nespravedlivě a diskriminačně. Podle jejich názoru zhruba 2,5 milionu diváků nemohlo přijímat všeobecné komerční kanály Polsat, TVN, TV Puls, Kino Polska a mnoho dalších.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články