Quantcast

Fotelka: WAU zakódovaná, TV Romana přešla do HD

| redakce | tisk

Další změny přicházejí na slovenské satelitní distribuční a DTH platformě Fotelka. Provozovatel ukončil volné ( FTA) vysílání slovenské privátní stanice WAU HD z portfolia JOJ Group. Stanici již tak není možné přijímat bez karty či předplatného.

Signál WAU je nyní zakódován systémy PanAccess a Irdeto.

Nadále pokračuje FTA vysílání filmových kanálů - české Prima MAX HD a slovenské Markíza Krimi HD. Pro diváky je platforma Fotelka jedinou možností, jak přijímat tyto dvě komerční stanice ze dvou různých zemí. Navíc bezplatně.

TV Romana HD - záběr z příjmu stanice
▲ TV Romana HD - záběr z příjmu stanice

Druhou neméně zajímavou novinkou je překlopení stanice TV Romana do vysokého rozlišení (HDTV). TV Romana HD je televizní stanice zaměřená na romskou komunitu na Slovensku. Stanice chce divákům ukázat, že živit člena menšiny je krásný ale zároveň i složitý. Provozovatel stanice chce vyhledávat a zveřejňovat pozitivní příklady.

Vysílání TV Romana HD je šířeno volně (FTA). Platforma Fotelka je jedinou DTH službou, která tento program poskytuje.

Vedle TV Romana HD se ve vysokém rozlišení (HDTV) nově na platformě Fotelka vysílají také regionální programy TV Severka a TV Vega. Ostatní regionální programy TV9, TV Central, TV Povazie, TV Vychod, TV Hronka a TV7 byly odpojeny. Zda je odpojení dočasné či se jedná o technický problém není známo.

Dnes odpoledne byla obnovena distribuce programů TV Noe a Fishing and Hunting Channel. Stanice ČT3, Nick Junior, Relax, Retro Music TV, Rebel a JOJ Šport jsou nadále odpojené.

Fotelka je šířena ze dvou 54 MHz transpondérů na běloruském telekomunikačním satelitu Belintersat 1 (51,5°E). Vysílání je poskytováno v silném evropském svazku, který umožňuje programovou nabídku přijímat nejenom v Česku a na Slovensku s parabolami malých rozměrů.

technické parametry - TV Romana HD:

• Belintersat 1 (51,5°E), freq. 11,290 GHz, pol. H, SR 45000, FEC 8/9, DVB-S2/8PSK, FTA

technické parametry - TV Vega HD, TV Severka HD:

• Belintersat 1 (51,5°E), freq. 11,230 GHz, pol. H, SR 45000, FEC 8/9, DVB-S2/8PSK, FTA





Reklama




Vybrané články