Quantcast

Kanály TF1 volně v HD na satelitu Astra

| redakce | tisk

Programy francouzské mediální skupiny TF1 je možné nyní přijímat volně ( FTA) ve vysokém rozlišení (HDTV) prostřednictvím evropského satelitního systému Astra na pozici 19,2°E. Spuštění FTA distribuce programů TF1 může souviset se sporem ohledně distribuce na platformách CANAL+ a TNTSAT.

Oficiální vyjádření k FTA distribuci stanic TF1 na satelitu Astra zatím není.

Připomeňme, že diváci satelitních platforem - placené služby CANAL+ a bezplatné TNTSAT nemohou od 2.9.2022 přijímat žádný z programů skupiny TF1. Důvodem je nedohoda TF1 s CANAL+ na nových komerčních podmínkách pro další období. Jde především o výrazný nárůst distribučních poplatků TF1 za každého zákazníka. CANAL+ by zvýšené poplatky musela přenést na zákazníky ve formě zvýšení cen.

TF1 Séries Films HD - záběr z příjmu stanice
▲ TF1 Séries Films HD - záběr z příjmu stanice

CANAL+ z toho důvodu od 2. září neposkytuje programy TF1 abonentům své satelitní služby CANAL+, bezplatné TNTSAT a rovněž ani v OTT službě myCANAL.

TMC HD - záběr z příjmu stanice
▲ TMC HD - záběr z příjmu stanice

Do skupiny TF1 patří hlavní televizní stanice TF1 HD a řada menších tématických programů - TFX HD, TMC HD, TF1 Séries Films HD a LCI HD.

TFX HD - záběr z příjmu stanice
▲ TFX HD - záběr z příjmu stanice

Po zhruba padesáti dnech od vypnutí stanic TF1 na platformách společnosti CANAL+ byla spuštěna na Astře volná distribuce programů TF1, aby se diváci satelitních platforem CANAL+ dostali ke svým oblíbeným pořadům. Situace je pro TF1 o to citlivější, že k vypnutí stanic došlo na začátku hlavní podzimní televizní sezóny, kdy diváci u obrazovek tráví mnohem více času.

TF1 HD - záběr z příjmu stanice
▲ TF1 HD - záběr z příjmu stanice

FTA distribuce programů TF1 je v tuto chvíli nejspíš jediným možným řešením, jak dostat stanice k francouzským divákům. Zakódovat signál v tuto chvíli není možné s ohledem na nedosažení dohody s CANAL+.

technické parametry - TF1 HD, TFX HD, TMC HD, TF1 Séries Films HD, LCI HD:

Astra 1L (19,2°E), freq. 11,377 GHz, pol. V, SR 22000, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, FTA





Reklama




Vybrané články