Quantcast

13E: Nevyužívaný TP 1 opět aktivní

| redakce | tisk

Dne 27. října 2022 byl po tříměsíční odmlce opět uveden do provozu transpondér číslo 1 na družici Eutelsat Hot Bird 13C (13°E), na kmitočtu 11,219 GHz, který dříve využívala ukrajinská pay-tv platforma Xtra TV.

Na reaktivovaném transpondéru se objevily kopie dvou televizních stanic z jiných transpondérů na pozici 13°E - konkrétně BBC Persian HD a Iran International HD.

BBC Persian HD - záběr z příjmu stanice z nového TP
▲ BBC Persian HD - záběr z příjmu stanice z nového TP

Distribuce má dočasný charakter. Důvodem její spuštění je nežádoucí rušení ze strany Íránu namířené na vybrané transpondéry, ze kterých vysílají nepohodlní vysílatelé jako je Iran International nebo BBC Persian.

Problémy se zarušením by mohly vyřešit chystané telekomunikační družice Eutelsat Hot Bird 13F a 13G, které nahrají stávající postarší tři satelity na pozici 13°E.

Dodejme, že přesunutí distribuce BBC Persian HD a Iran International HD z kmitočtu 11,355 GHz, pol. V bylo nutné, protože tento transpondér používá agentura EUMETCast Europe, která z vesmíru monitoruje počasí, klima a životní prostředí. Téhož dne byla aktivována záložní kapacita EUMETCast Europe na kmitočtu 11,317 GHz, pol. V.

technické parametry - BBC Persian HD, Iran International HD:

• Eutelsat Hot Bird 13C (13°E), freq. 11,219 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 1/2, DVB-S2/QPSK, FTA

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články