Quantcast

28,2E: BBC One a BBC News z eventového TP

| redakce | tisk

Hlavní televizní kanál britské veřejnoprávní korporace BBC (British Broadcasting Corporation) BBC One spolu se zpravodajským kanálem BBC News začaly vysílat z tzv. eventového transpondéru, který v minulosti sloužil pro interaktivní kanály BBC například z tenisového Wimbledonu.

BBC One se zde (freq. 12,422 GHz) vysílá celkem 2x a jednou národní zpravodajská televize BBC News. Všechny tři kanály se vysílají volně ( FTA) v MPEG-2 v SD rozlišení spolu se dvěma rozhlasovými stanicemi BBC.

BBC News - záběr z příjmu z frekvence 12,422 GHz
▲ BBC News - záběr z příjmu z frekvence 12,422 GHz

Důvody spuštění vysílání na tomto transpondéru nejsou známé ale mohou souviset s plánem vypnutí satelitní SD distribuce programů BBC, která by měla proběhnout do konce prvního kvartálu 2023.

Všechny programy BBC, včetně regionálních verzí BBC One se vysílají přes satelity Astra na pozici 28,2°E v HD rozlišení.

BBC One - záběr z příjmu z frekvence 12,422 GHz
▲ BBC One - záběr z příjmu z frekvence 12,422 GHz

Programy BBC (včetně tzv. eventové frekvence 12,422 GHz) se vysílají z britského paprsku. Hlavní pokrytí je tedy nasměrováno na britské ostrovy. Směrem do Evropy signál slábne. S různými úspěchy je možné toto vysílání přijímat i ve vzdálenějších oblastech s parabolami větších rozměrů.

technické parametry:

Astra 2F (28,2°E), freq. 12,422 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 2/3, DVB-S/QPSK, FTA

šířené programy:

- tv: BBC One (2x), BBC News
- radia: BBC Radio Wales FM, BBC Radio Foyle

zdroj: flysat.com + vl.info





Reklama




Vybrané články