Quantcast

52E: Persiana Sport HD v novém DVB-S2 multiplexu

| redakce | tisk

Na satelitu TürkmenÄlem/MonacoSat, který se nachází na orbitální pozici 52°E, byl uveden do provozu nový multiplex společnosti WNS (Wide Network Solutions). Zajímavostí je, že jde o první DVB-S2 platformu firmy na této družici.

Nová DVB-S2 platforma WNS je v provozu na kmitočtu 10,762 GHz s horizontální polarizací. Transpondér pracuje ve východním paprsku, což znamená, že nejlepší příjmové podmínky jsou v Čechách, kde pro příjem postačí parabola od průměru cca 60 cm. Směrem na východ signál postupně slábne (nutná parabola o průměru cca 90 cm).

Multiplex operátora aktuálně obsahuje tři televizní stanice ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) - sportovní Persiana Sport HD, filmový a zábavní program MBC Persia HD a mezinárodní zpravodajský a informační kanál Iran International HD. Všechny stanice se vysílají volně ( FTA).

Persiana Sport HD - záběr z příjmu stanice
▲ Persiana Sport HD - záběr z příjmu stanice

Z pohledu složení nového multiplexu nepřináší (zatím) žádný nový program. Všechny tři uvedené stanice se doposud vysílají na kmitočtu 10,762 GHz (na stejné frekvenci) v opačné vertikální polarizaci. Tento mux se vysílá v DVB-S.

WNS přináší řadu HD programů, především pro persky hovořící publikum, vysílané doposud v DVB-S multiplexech.

MBC Persian HD - záběr z příjmu stanice
▲ MBC Persian HD - záběr z příjmu stanice

Před spuštěním nového muxu (10,762, pol. H) muselo dojít k přesunutí stanic iFilm 2 a Sahar Afghanistan na nový vysílací transpondér (freq. 11,205 GHz).

technické parametry - WNS (Persiana Sport HD, MBC Persia HD, Iran International HD):

• TürkmenÄlem/MonacoSat (52°E), freq. 10,762 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/5, DVB-S2/8PSK, FTA

technické parametry - iFilm 2, Sahar Afghanistan:

• TürkmenÄlem/MonacoSat (52°E), freq. 11,205 GHz, pol. H, SR 2500, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, FTA

zdroj: flysat.com + vl.info





Reklama




Vybrané články