Quantcast

V EU zakázaný Pervyj kanal zmizel z pozice 14W

| redakce | tisk

Ruská veřejnoprávní televize Pervyj kanal opustila domácí (ruský) telekomunikační satelit Express AM8 na orbitální pozici 14°W. Stanice je tak (dočasně?) nedostupná satelitním divákům v Evropě.

Pervyj kanal je na seznamu zakázaných médií na území EU (Evropské unie), kde se program nesmí šířit prostřednictvím satelitu, kabelu či internetu. Stanice proto byla před časem nucena opustit evropský satelitní systém Eutelsat Hot Bird na pozici 13°E a hledat si novou cestu k satelitním divákům v Evropě.

Provozovatel využil kapacitu na domácí družici Express AM8 (14°W), krátkodobě i na satelitu Express AM6 (53°E). Ani jedna z těchto družic nepatří mezi nejvyhledávanější orbitální pozice diváky v Evropě. Ruský satelit byl a je jedinou možností, jak prostřednictvím evropského paprsku dodat svůj signál divákům na starém kontinentu.

Důvody nedostupnosti multiplexu se stanicemi Pervyj kanal, Rossija 24, RTR Planeta, Karusel Int. a Belarus 24 HD nejsou známé. Možné jsou technické problémy v distribuci.

Aktualizace 11.7.2023 ve 21:00 hodin: Vysílání všech popisovaných programů bylo na stejných parametrech po mnoha dnech výluky opět obnoveno.

bývalé technické parametry - Pervyj kanal, Rossija 24, RTR Planeta, Karusel Int. a Belarus 24 HD (vysílání zde bylo ukončeno!):

• Express AM8 (14°W), freq. 11,638 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 1/2, DVB-S2/QPSK, FTA





Reklama




Vybrané články