Quantcast

Zakázané ruské programy na satelitu Eutelsat

| redakce | tisk

Na jednom ze satelitů francouzského satelitního operátora Eutelsat se po čase opět objevily ruské veřejnoprávní kanály. Problémem je, že šířené stanice jsou na sankčním seznamu Evropské unie (EU) a firmy je nesmí šířit.

Ruské veřejnoprávní kanály Pervyj kanal a Rossija 1, privátní NTV v moskevské verzi (časový posun +0h) a v mutaci pro region Ural (časový posun +2h) jsou šířeny přes satelit Eutelsat 36B (freq. 11,843 GHz a 11,804 GHz, pol. L) v ruském paprsku na kapacitě ruské pay-tv platformy Trikolor TV. Stanice se vysílají "skrytě" - jsou pojmenovány "." (tečka) či ". .." (tečka, dvě tečky) a podobně. Smyslem těchto názvů je poskytovat programy abonentům a tajit, co se na daných pozicích vysílá.

Navíc kapacita na družici Eutelsat 36B je nyní jedinou, jak dostat ruské veřejnoprávní kanály k divákům v Kaliningradské oblasti na pozici 36°E. Družice Express AMU1 již tento region signálem nepokrývá. Abonenti z této oblasti mají svépomocí či s montážní firmou přesměrovat parabolu na pozici 56°E, kde je nyní rozšířená nabídka platformy Trikolor TV pro tuto oblast.

Na sankčním seznamu EU jsou všechny tři ruské televize vyjmenované v tomto článku ale také i RT (dříve Russia Today), RTR Planeta (Rossija RTR), Rossija 24 (Russia 24), TVCi (TV Centr International), NTV Mir, REN TV a další stanice.

Apel na ukončení ruské tv propagandy na evropských satelitech (foto: Coordination Stop Bloodcasting!)
▲ Apel na ukončení ruské tv propagandy na evropských satelitech (foto: Coordination Stop Bloodcasting!)

Na dodržování sankcí dohlíží EU, regulátoři ale také například šest organizací Výboru Denise Digerota (evropská síť akademiků a mediálních profesionálů). Na podzim loňského roku vyzval "k zákazu poskytování satelitních služeb tv kanálům a platformám placené tv vztahující se k ruským orgánům". Výzva je pojmenována Coordination Stop Bloodcasting (Koordinace zastavení krvavého vysílání).





Reklama




Vybrané články