Quantcast

Markíza se sníženým datovým tokem na Skylinku

| redakce | tisk

Slovenská komerční jednička TV Markíza k 1.5.2009 nečekaně snížila datový tok svého programu na satelitní platformě Skylink na družici Astra 3A (23,5°E). I po snížení video bit ratu má stanice na satelitu nejvyšší kapacitu mezi komerčními kanály na Slovensku ale i v Česku.

TV Markíza se mohla po léta pyšnit nejvyšší technickou kvalitou svého programu na Skylinku. Video bit rate byl fixně 6,7 Mbit/s se třemi audio stopami. Od května má TV Markíza jen 4,7 Mbit/s, tedy o 2 Mbit/s méně. Přesto má Markíza vyšší kapacitu než konkurenční TV JOJ (4,2 Mbit/s) a JOJ PLUS (3,6 Mbit/s), které jsou vysílané také na platformě Skylink.

Zatím není jasné, proč došlo k redukci datového toku. Jedním z důvodů mohou být ekonomické důvody, případně využití nových kodeků, které zajišťují kapacitní úsporu při zachování obdobné technické kvality obrazu.

Markíza vysílá na Skylinku, na družici Astra 3A (23,5°E), na freq. 12,565 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 2/3, DVB-S. Signál je kryptován systémem CryptoWorks a dostupný na kartách Skylink a CS Link (Gital).





Reklama




Vybrané články