Quantcast

Pluginy pro Dreambox (3.)

| Tisk

DreamBoxMultimediální satelitní přístroje Dreambox jsou připraveny na nainstalování dalších doplňkových programů (plugin), které rozšíří možnosti využití Vašeho Dreamboxu. V minulých dílech jsme Vám představili celkem 6 pluginů. Do třetího díl seriálu o pluginech jsme si nechali další trojici prográmků - tentokrát TuxCom, JukeBox a PictViewer.

TUXCOM
TuxBox Commander či krátce TuxCom, jak již název napovídá, je jednoduchý manažer souborů. Soubory můžeme mazat, přejmenovávat, přesouvat či jim nastavovat práva. Jednoduše bez nutnosti přístupu přes FTP z PC můžeme provádět základní operace se soubory.

Instalace: přes FTP nakopírujeme do adresáře "/var/tuxbox/plugins/" soubory "tuxcom.so" a "tuxcom.cfg". Pokud nemáme v systému (adresář /share/fonts/) font "pakenham.ttf", nakopírujeme jej do složky "/var/tuxbox/config/enigma/fonts/". Nainstalovaný plugin pak najdeme standardně pod žlutým (případně modrým) tlačítkem. Ovládání TuxComu je poměrně snadné. Prográmek má celou řadu klávesových zkratek, jehož aktuální seznam najdete v přiložené dokumentaci v angličtině i němčině.

JUKEBOX
Máte na hard disku v Dreamboxu řadu souborů MP3 a OGG a chcete je přehrávat pokaždé v jiném pořadí? K tomuto účelu můžete využít plugin Jukebox, který Vám umožní pořadí skladeb před hraním "promíchat". Při spuštění programu se zobrazí okno s adresáři v Dreamboxu. Vybereme složku "/hdd/", čímž se dostaneme k připojenému HDD v Dreamboxu a pak vybereme složku ve které máme soubory MP3 či OGG. Stiskneme žluté tlačítko (RANDOM+), což nám umožní náhodně změnit pořadí přehrávaných souborů.

Instalace: pomocí FTP nakopírujeme soubory "jukebox.so" a "jukebox.cfg" do složky "/var/tuxbox/plugins/". Program opět najdeme v nabídce pluginů (žluté či modré tlačítko - podle distribuce).



Pár slov k MP3 a OGG souborům: MP3ky snad není potřeba našim čtenářům představovat. MP3ky představují populární formát pro přenos zvukových souborů pomocí internetu při zachování určité kvality zvuku. Vzhledem k tomu, že formát MP3 je zatížen licenčními poplatky, objevil se požadavek na vznik open source kompresního formátu. Vznikl tím formát Ogg Vorbis (Vorbis je název použité kompresní technologie a Ogg je jméno hlavního projektu, pod který formát spadá).

PICVIEWER
Chcete si prohlížet Vaše foto z dovolené na Dreamboxu? Hledáte k tomu vhodný nástroj? Tím může být plugin Pictviewer. Plugin zvládá známé formáty jako BMP, GIF, JPG a PNG. Picviewer nám umožňuje nastavit slideshow (automatické zobrazování obrázků podle nastaveného času). Picviewer umožňuje i náhodné promítání obrázků.

Instalace: FTP klientem nakopírujte do adresáře "var/tuxbox/plugins" soubory "picviewer.cfg", "picviewer.so" a "picviewer.png". Program opět najdeme v seznamu pluginů (žluté, nebo modré tlačítko).

Všechny popisované programy naleznete na našich stránkách parabola.cz v sekci Software/Dreambox.

redakce





Reklama




Vybrané články