Quantcast

Rušení pozemního televizního signálu a DVB-S

| Tisk

antényCDMA ruší signál televize

"ČTÚ Brno obdržel od 184 Prostějovanů stížnost na rušení televizního signálu poté, co firma Eurotel spustila v dubnu zkušební provoz technologie CDMA pro vysokorychlostní mobilní připojení k internetu. Podle deníku Olomoucký den je už asi 80 případů v Prostějově vyřešených. Eurotel lidem instaluje odrušovací filtry.
Podle ČTÚ jsou většinou na vině nekvalitní širokopásmové antény nebo přídavné zesilovače, které neumí vyloučit signál jiného zdroje. Někde však nepomohou ani homologované antény, řekl deníku Pavel Fořt, jehož firma se zabývá instalací antén.
Jediným řešením je podle listu montáž filtru. Zařízení ale Eurotel montuje prostřednictvím sjednaných firem nad rámec své zákonné povinnosti a možná vyhlásí "stop stav", uvedl vedoucí Eurotelu - oblasti Morava Petr Pospíšil.
Zkušební provoz nové technologie byl prodloužen do konce července. Není jasné, co bude dál, když ČTÚ povolí i normální provoz a rušení bude trvat.
Pokud rušené zařízení neodpovídá technickým požadavkům, NESE NÁKLADY na odrušení JEHO PROVOZOVATEL.
Pokud obě zařízení splňují požadavky, nese tyto náklady provozovatel zařízení POZDĚJI ZŘÍZENÉHO nebo ZMĚNĚNÉHO, uvedl Český telekomunikační úřad."


ZDROJ: deník Olomoucký den 7.7. / ČTK


A proč něco takovéhoto píši na satelitní internetové stránky? Protože poslední dobou jsou různá rušení a zakmitávání do televizního pásma velkým problémem a vůbec se to netýká jen technologie CDMA.

Světu vládou bezdrátové technologie. Dokud většina z nás tyto technologie pouze přijímala, nebyly vcelku žádné velké problémy. Jak se náš technologický věk ale zdokonaluje a služby v této oblasti se neustále rychleji rozšiřují a vyvíjejí, je prakticky nezbytné pro každého z nás informace nejen přijímat, ale i vysílat (zabezpečovací systémy, mobilní telefony, bezdrátový internet, domácí telefony, domácí i profi vysílačky, ...). A zde již nastává několik problémů. Jeden z nich je pak nutnost vyslat na určitou vzdálenost informace s co nejmenším výkonem odpovídajícím domácímu (notabene mobilnímu) použití. Velmi vysoká frekvenční pásma nám na toto nevyhoví, jelikož čím vyšší frekvence, tím hůře se terestricky (pozemně) šíří. Takže se musíme spokojit s určitým omezeným kmitočtovým pásmem. Naše požadavky na tyto bezdrátové služby se ale neustále zvyšují, vyhovující frekvenční pásmo je naopak čím dál více zahlcenější a dochází k přímému (anebo harmonickému) rušení, či i k dalším jiným interferencím.

Doby, kdy se bez problémů dala montovat širokopásmová zařízení typu "polského síta" s jejich již tak nepříliš kvalitními předzesilovači, jsou pryč již dávno. V dnešní době se však dostáváme pořád více do problémů i při klasické anténní montáži s použitím standardních (poměrně kvalitních) zesilovacích či i ostatních prvků. Montovat pak homologované a technicky upravené prvky se selektivními propustmi je většinou o něco nákladnější záležitost, která finanční náročnost klasické televizní antény může značně prodražit. Navíc, jak již naznačil výše pan Fořt (a já se s ním i z vlastních zkušeností mohu pouze ztotožnit), někde nepomáhá ani toto řešení. Situace v tomto se pak bude jistě ještě zhoršovat a zatím není důvod si myslet, že by pouze samotné DVB-T mohlo být v tomto nějaké zázračné řešení.



Pořád více je tedy na pořadu dne otázka, zdali by nebylo jedním z možných podřešení pořádně rozvinuté satelitní vysílání. Ne, že by šlo v případě satelitního vysílání o nějaký zázrak, který nelze rušit, ale už dva základní faktory satelitního příjmu ho v tomto směru značně zvýhodňují. Jedním je použité velmi vysoké frekvenční spektrum (terestrický tv příjem do cca. 850MHz, satelitní okolo 11-12GHz) a druhým je pak samotný směr příjmu, tzv. "z nebe".

Proto mne více než kdy jindy začíná zarážet, že u nás neustále satelitní vysílání není nijak propagováno. A to ani naší veřejnoprávní televizí, která nás nedávno zahrnula spoustou televizní šotů o nutnosti zvýšení koncesionářských poplatků, o plánovaném DVB-T se již mluví (nejen v ní) také poměrně často, nicméně o možnosti příjmu našich stanic ze satelitu se jaksi diskrétně mlčí a to přitom ze satelitu vysílá tato veřejnoprávní stanice již sedm let (anebo se v ní přinejmenším tento způsob tv příjmu nijak nepropaguje)! Programu ČT News, který by skutečně z velké části naplňoval onen přívlastek "veřejnoprávní" se také pořád nemůžeme dočkat, i když by jeho provoz zase neměl být nijak značně náročný (prakticky všechny publicistické a zpravodajské relace jsou i dnes již hotové) a v "plánu" byl tuším už před rokem a půl.

A vůbec nejde o to, že by satelitní vysílání mělo nahradit DVB-T (digitální pozemní vysílání), naopak tyto dvě varianty (nejen) televizního příjmu by se měly navzájem vhodně doplňovat. Nicméně prosazovat či preferovat pouze jednu, jak to dnes můžeme sledovat, je velice podivná a pro mne nepochopitelná strategie.

Nezbývá mi než jen doufat, že v době, kdy i samotná SES Astra se snaží aktivně naše DVB-S pozvednout do jiných dimenzí, se této šance chytíme a nastatne i u nás brzo nový satelitní věk.

gespa





Reklama




Vybrané články