Quantcast

Co nabídnou 3 multiplexy v DVB-T?

| Tisk

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na včerejším zasedání představila svoji představu o obsazení nabídkou televizních programů v digitální terestrické televizi (DVB-T alias DTT).

Mapky pokrytí, kdy většina území České republiky bude bez signálu DTT, již byly zveřejněny. Teď již jen zbývá představit pravděpodobnou nabídku stanic, které se v jednotlivých muxech objeví. Multiplexy budou provozovat České radiokomunikace (mux A), Czech Digital Group (mux B) a Český Telecom (mux C). Licence těmto třem provozovatelům udělil Český telekomunikační úřad (ČTÚ) a vzhledem k tomu, že tento krok RRTV neuznává, budeme dále uvádět pouze označení MUX A, B, resp. C.

MUX A
V multiplexu A, který bude mít nejlepší pokrytí, by se měly objevit plnoformátové programy rodinného typu. Očekává se zde vysílání České televize a programů ČT1, ČT2. Kdo obsadí zbývající dva volné kanály není v tuto chvíli jasné. Můžeme se domnívat, že to budou komerční kanály TV Nova a TV Prima.

MUX B
Multiplex B můžeme pracovně nazvat tématickým. "Béčko" by mělo nabídnout plnoformátovou televizi a dva tématické kanály. Čtvrtý kanál bude buď tématický nebo plnoformátový. Béčko by tedy mohlo vysílat programy jako Nova 2, TV Óčko, Galaxie Sport či Prima 2.

MUX C


Třetí multiplex lze označit jako regionální. Jeden kanál by měl být vyhrazen plnoformátové televizi, druhý kanál obsadí buď tématický nebo plnoformátový kanál a zbývající doplní regionální televize. Příklad obsazení "Céčka": TV Markíza, Animal Planet, TV Prima a TV Praha/HK.

Uvedené obsazení muxů je jen jako příklad. O skutečném obsazení multiplexů se dozvíme v následujících týdnech a měsících, kdy by měla RRTV rozhodnout o konkrétním obsazení. Podle nepotvrzených informací chce RRTV na tyto pozice vypsat licenční řízení. Uvidíme, zda se konečně dočkáme konkurence. Současný stav, kdy jedna televize se podobá jako vejce vejci programovou nabídkou či neustálou recyklací stejných seriálů a filmů, nepřináší divákům skutečnou možnost volby.

Divák chce skutečný výběr televizních programů a pokud se dočkáme "jen" druhých programů komerčních stanic, nemůžeme očekávat změnu na českém televizním trhu. Všimněte si, že v příkladech se neuvádí ani plánované kanály ČT3, ČT4 a ani ČT Sport. Celá situace, kdy České televizi nebyl za 8 let zvýšen koncesionářský poplatek, nahrává především komerčním subjektům.

Více zde:
* RRTV rozhodla o programové náplni tří digitálních multiplexů .

redakce





Reklama




Vybrané články