Quantcast

Kdo má zájem o licenci na DVB-T?

| Tisk

logoVčera úderem 16.hodiny vypršel termín pro podání přihlášek na "digitální" licenci na DVB-T. Den "D" (digital) přinesl přinesl nejedno překvapení - o licenci na vysílání v DVB-T obdržela Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) takřka 50 žádostí o zařazení programů do některé ze tří digitálních sítí - mux "A", mux "B" a mux "C".

Mux "A" byl vyhrazen provozovatelům ze zákona - České televizi (ČT) a Českému rozhlasu (ČRo). Jak ČT, tak i ČRo chtějí spustit nové úzce specializované digitální kanály. Připomeňme, že ČT chce spustit zpravodajsko-publicistický kanál ČT3 a vzdělávací kanál ČT4. ČRo má v plánu 3 nové digitální stanice - D-Dur (program s klasickou hudbou), D-Žurnál (zpravodajsko-publicistická stanice) a program pro mladé posluchače.

O digitální licence mají zájem i současní broadcasteři celoplošných stanic. Největší česká komerční TV Nova včera na tiskové konferenci představila programové plány pro DVB-T. Jednou ze stanic má být pracovně označená Nova News, která má vysílat zpravodajství 12 hodin denně, v budoucnu se počítá s navýšením vysílacího prostoru na 16, v další fázi na 24 hodin denně. Nova chce spustit i filmový kanál, který by vysílal ve formátu 16:9. Kanál by pokrýval cílové skupiny. Zároveň by tak Nova mohla lépe využít svoji programovou knihovnu. Třetí nový kanál Novy má být seriálový kanál. Stanice by měla nabízet české i zahraniční seriály - dobrodružné či detektivní seriály, sitcomy a telenovely. Součástí stanice by byly i dokumentární pořady, který mají seriálový charakter. Nad posledním, čtvrtým novým digitálním, programem Novy visí otazník. Má jim být sportovní kanál. Nova má již nyní práva na přenosy fotbalových zápasů první i druhé ligy a přátelských mezistátních zápasů na území České republiky. Nový kanál by mohl lépe zhodnotit získaná práva ke sportovním přenosům.

Nova má zájem vysílat 5 televizních stanic - vedle nových digitálních okruhů pak i plnoformátový kanál Novy, který se doposud vysílá celoplošně jen v rámci analogové sítě terestrických vysílačů. "Chtěli bychom uspět tak, abychom do budoucna obsadili jednu digitální síť," řekl v této souvislosti generální ředitel televize Nova Petr Dvořák, který počítá, že nové kanály Novy získají okolo 5 až 7% podíl na trhu. Provozovatel Novy požaduje zařazení současného analogového programu Novy do sítě "A", který byl vyhrazen veřejnoprávním médiím. V případě, že by se zavádění digitálního pozemního vysílání z různých důvodů protahovalo, je Nova schopna vysílat nové pořady zatím prostřednictvím kabelových sítí a satelitu. Byl by to značný zlom v přístupu k alternativním možnostem distribuce programů. Nova jako jediná celoplošná stanice nevysílá na žádném satelitu.

Další ze zájemců o digitální licenci je mj. finanční skupina J&T s projektem Z1 News Channel, která již na Slovensku provozuje zpravodajskou stanici TA3 (je i součástí nabídek kabelových sítí na Slovensku i v České republice a také vysílá v rámci paketu UPC Direct).

Febio TV je projekt "televize životního stylu" režiséra Fera Feniče. Stanice má dávat prostor seriálům, serióznímu zpravodajství a dokumentům. Febio TV hodlá vsadit na svou pověst producenta úspěšných televizních pořadů (Cestománie, GEN), technické zázemí a okruh desítek osvědčených spolupracovníků. Projekt Febio TV si vyžádá náklady okolo půl až jedné miliardy korun.

Mezi dalšími žádostmi o licenci jsou hudební, teleshoppingové a regionální stanice. RRTV vyhlásila tendr na digitální licence začátkem listopadu 2004. Do včerejší uzávěrky obdržela na 50 žádostí.

Ještě před několika dny přitom média registrovala, že do tendru se nepřihlásil jediný zájemce. Vypadalo to, že o licence není zájem. "V pondělí přišlo pět žádostí, dnes zbytek, předtím nic," shrnul předseda rady Petr Pospíchal. Zájemci tak čekali na poslední chvíli.


Seznam žadatelů o licenci na digitální vysílání:

Barrandov Studio, a.s.

CET 21, spol. s r.o.

COQUA, spol. s r.o.

CZECH INFOLINE s.r.o.

Dramedy Productions s.r.o.

EDCR - Europe Développement Czech Republic, a.s.

EVROPA 2 severní Čechy, s.r.o.

FMTV a.s.

FTV Prima, spol. s r.o.

FTV, spol. s r.o.

Galaxie sport, s.r.o.

GENUS TV, a.s.

METEOPRESS, spol. s r.o.

Michael Kralert

MILK and HONEY, s.r.o.

MINORITY a.s.

OMNICOM Praha, spol. s r.o.

První zpravodajská a.s.

REGION MEDIA, s.r.o.

Regionální Televizní Agentura, a.s.

SPORT 5 a.s.

Stanice O, a.s.

TELEPACE s.r.o.

Televize FEBIO, s.r.o.

Televize Paráda, s.r.o.

TERRA TV, s.r.o.

THE CHERRY ORCHARD, s.r.o.

TV LYRA s.r.o.

TV Pohoda s.r.o.

TV Pohoda II. s.r.o.

Typografické studio Trilabit s.r.o.

United Teleshop s.r.o.

Zdroj: Rada RTV

Rada nyní musí všechny došlé žádosti posoudit a případně žadatele požádat o doplnění žádosti. RRTV musí do 90 dnů od vyhlášení tendru vyhlásit termín veřejného slyšení žadatelů. Přibližně do 3 měsíců od ukončení slyšení by RRTV měla udělit první digitální licence. Žadatel je povinen zahájit vysílání do 360 dnů, tj. zhruba do poloviny roku 2006.



V první fázi budou k dispozici 3 neceloplošné digitální multiplexy. Tento stav by měl potrvat do konce roku 2006. Ve stejném roce mají být současné analogové kmitočty znovu přerozděleny. Vznikne tak prostor pro další 3 celoplošné digitální sítě. Současné analogové pozemní vysílání má být ukončeno po roce 2010.

Digitální terestrické vysílání funguje v ČR pouze ve stádiích testů. V Praze jej testují společnosti Czech Digital Group, České Radiokomunikace a Český Telecom. V Brně pak jen Český Telecom. Pro příjem digitálních signálů potřebuje uživatel set top box, "digitální" televizor nebo DVB-T kartu v počítači.

Další informace:
* Nova plánuje čtyři digitální kanály, jeden zpravodajský .

dle Radiotv.cz, Novinky

redakce





Reklama




Vybrané články