Quantcast

Viasat představil kanály Viasat History a Viasat Explorer

| Tisk

Společnost Viasat World Limited dnes oficiálně představila dva nové programy, které k 15.4.2005 spustila v domácí platformě UPC Direct. K novým programů Viasat History a Viasat Explorer mají přístup nejenom diváci v Maďarsku, kde již fungují několik měsíců, ale také v České republice a na Slovensku.

Setkání s novináři se zúčastnili Laurence D’Aout, prezidentka pro východní a střední Evropu, Tony Wawryk, obchodní ředitel pro východní a střední Evropu a
Martina Bláhová, obchodní ředitelka pro Českou republiku a Slovensko.

Úvodem byla představena historie společnosti MTG AG, která byla založena už v roce 1987 a zastřešuje společnosti Viasat Broadcasting (patří sem volné a placené TV kanály a rádia), TV Shop a Modern Studio (produkční společnost). Z celoplošných kanálů provozuje Viasat např. Viasat 3, Viasat 3+, Tango TV či ruskou Viasat DTV (vysílá FTA na satelitu LMI-1). Z rádií provozuje Power FM a Star FM.

Viasat v současné době působí na 16 teritoriích (Rusko, Maďarsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Bulharsko, Rumunsko, Polsko, Moldávie, Ukrajina, Bělorusko, Norsko, Švédsko, Finsko, Dánsko a Slovinsko). Celkem má na těchto trzích 7,9 miliónů abonentů a díky kontraktu s maďarskou UPC se Viasatu podaří překonat 8 miliónovou hranici předplatitelů.

Zástupci Viasatu zároveň představili několik okamžiků v uvedení na trh nových kanálů. V 1.čtvrtletí roku 2003 odstartoval filmový kanál TV 1000 East, program pro pobaltské republiky, později i pro Rusko, Moldavsko a Bělorusko. V posledním čtvrtletí stejného roku odstartoval kanál Viasat Explorer a ve druhém kvartále dalšího roku přišel Viasat s dalším dokumentárním kanálem Viasat History. Ve 3.čtvrtletí roku 2004 spustil sportovní kanály Viasat Sport.

Na náš trh přináší Viasat zatím jen dva programy - Viasat Explorer a Viasat History. V čem budou jiné než dosavadní programy a co divákům nabídnou?

logoViasat Explorer je dokumentární program, který sklízí úspěchy díky jedinečné kombinaci pořadů o cestování, divoké přírodě, etrémních sportech, hračkách pro chlapy, jakými jsou rychlá auta a technické novinky. Divácky zajímavé jsou dokumenty z oblasti kriminalistiky a investigativní žurnalistiky.

Viasat Explorer nabízí tituly, které zaznamenaly vysoký divácký úspěch. Pochází z dílen britských televizních společností BBC, Channel 4 a dále společnosti Fremantle. Mezi nejúspěšnější tituly roku 2004 se řadí "Výlety, které si za peníze nekoupíte s Evanem McGregorem", "Do nebezpečné zóny", dále také fotbalové okénko zvané "Hooligans" a dobrodružné vaření "Serfování jídelníčkem". I v roce 2005 čekají na diváky neuvěřitelná dobrodružství, jízdy v nejdražších automobilech, lezení v nejvyšších horách, stopování nejdivočejší zvěře a setkání s nejpodivnějšími lidmi na Zemi.

V čem bude kanál Viasat Explorer jiný od doposud fungujících kanálů na našem trhu? Viasat Explorer přinese větší programovou rozmanitost, více extrému a dobrodružství, velmi kvalitní pořady a co je důležité: žádné reklamy. Vzhledem k tomu, že program je placený, nehodlá společnost Viasat vydělávat na divácích dvakrát.

Viasat History nabízí široký výběr populárně naučných dokumentů o dějinách starověku i moderní doby, o dějinách politických i kulturních, a navíc historické celovečerní filmy. Divák se s Viasat History stane svědkem vzestupů i pádů dávných civilizací, znovu si připomene úžasné objevy a prožije okamžiky, které navždy změnily náš svět.

logoKanál Viasat History nabízí tituly, které zaznamenaly vysoký divácký úspěch. Mezi nejúspěšnější tituly roku 2004 se řadí "Sedm divů světa průmyslu", "Královna ze Sáby", "Leonardo", "Ztracený princ" a "Špióni z Cambridge". Pro rok 2005 nabídne Viasat informativní, překvapující a zábavné pořady. Nabídne Vám příběhy pradávných civilizací i moderní společnosti, přinese tituly o vědě, vynálezech, vojenských konfliktech a světě velkého byznysu, stejně tak jako portréty hrdinů, slavných osobností a vůdců, od Spartaka po Stalina, od Darwina po Dalího, od Madonny k Panně Marii - osobností, zločinců a ikon tak, jak jste je ještě neviděli.

V čem bude program Viasat History zajímavý? Jde o vůbec první kanál věnovaný historii ve střední a východní Evropě. Stanice přinese široký výběr žánrů, naučné ale nikoliv nudné dokumenty, 2 celovečerní historické filmy týdně (pondělí a neděle) a opět bude program bez reklam.

Oba programy Viasat History a Viasat Explorer se již vysílají na platformě UPC Direct. Programy jsou divákům zatím k dispozici jen v angličtině. To by se mělo ale brzy změnit. Od 1.6.2005 mají být oba programy plně v češtině. U filmů na Viasat History se počítá s plně českým dabingem a u ostatních pořadů půjde o pořady, které budou přemluveny českým hlasem. Půjde o stejný styl, který už používá Viasat v Maďarsku.



Viasat v čem se cítí být silný je v nabídce alternativy k současným dokumentárním kanálům, které působí na trhu. Velkou předností je jeho silná pozice při získávání vysílacích práv (pod Viasatu spadá řada FTA i placených programů), takže broadcaster může nabídnout pořady za podstatně lepší cenu.

Viasat Explorer a Viasat History jsou prvními vlaštovkami Viasatu na našem trhu. Podle vyjádření Laurence D’Aout, prezidentky Viasatu pro východní a střední Evropu pro server parabola.cz bude o další expanzi programů Viasatu na náš trh rozhodnuto podle úspěchů současných dvou programů, které nyní uvádí na náš trh. Je možné, že se jednoho dne dočkáme obdobného programu jako je Viasat 3 v Maďarsku, který divákům nabízí zábavné pořady. V takovém případě by podle prezidentky došlo k vytvoření nového kanálu určený výhradně pro daný trh.

Stanice Viasat History a Viasat Explorer jsou v současné době v balíčku sedmi stanic nabídky UPC Direct Plus. Stanice jsou zájemcům k dispozici za příplatek 152,-Kč měsíčně. Do konce měsíce jsou všechny nové programy balíčku Plus k dispozici všem abonentům, poté jen divákům, kteří si je objednají.

Balíček Plus se pravděpodobně rozroste o osmý program - v nočních hodinách, kdy nevysílá Viasat Explorer se objeví kanál pro dospělé (Playboy Channel nebo Adult Channel). Ten by se měl začít vysílat od 1.6.2005, pokud úspěšně skončí jednání s majitelem programu. Nejdéle se tak má stát od 1.9.2005. Tento program se bude vysílat v angličtině a nebude dabován.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články