Quantcast

Óčko slaví 1.rok vysílání FTA na Astře

| Tisk

logoČeská hudební televize Óčko má dnes důvod k oslavě. Právě dnes je tomu jeden rok, kdy zahájila nekódované vysílání přes nejsledovanější evropský satelitní systém družic Astra na pozici 19,2°E. Óčko vstoupilo na Astru symbolicky v den vstupu České republiky do EU.

Óčko zahájilo vysílání v září roku 2002 pod názvem Stanice O na družici Eurobird-1 (pozice 28,5°E), v rámci domácí platformy Czech Link. Po roce provozu došlo ke kompletnímu relaunchu stanice, kdy byl změněn kompletně playlist, program, název stanice (ze Stanice O na Óčko) včetně loga a grafiky. Na svoji větší popularitu si Óčko muselo počkat ještě několik měsíců - do května dalšího roku (2004), kdy se stala součástí evropské rodiny satelitních programů družic Astra. Óčko po dlouhých a náročných vyjednávání vstoupila na Astru (vysílá na kmitočtu 10,832 GHz, polarizace horizontální, SR 22000, FEC 5/6) a stala se vůbec prvním českým nekódovaným programem na Astře. Do té doby fungovala na tomto družicovém systému pouze jakou součást domácí pay-tv platformy UPC Direct, která od října 2002 do konce května 2004 šířila Óčko pro své abonenty.

Óčko zvýšilo populárnost satelitního systému Astra v Česku i na Slovensku. Po mnoha letech čekání jsme se dočkali první FTA stanice z Astry. Óčko se stalo zároveň prvním klientem nové pobočky SES Astra, provozovatele družic Astra, která byla otevřena ve Vídni.



Popularita Óčka na satelitním systému družic Astra ostatním broadcasterům ukázala, že pokud má být program u DTH (direct to home - individuální příjem ze satelitu) úspěšný, měl by vysílat právě ze satelitů Astra. Óčko dnes vysílá na satelitu Astra 2C (19,2°E), k dopravě signálu do Lucemburska používá distribuční satelit Astra 3A (23,5°E), uplink Óčka je umístěn u budovy Óčka. Dnes Óčko vysílá nejen přes satelit ale přes většinu kabelových sítí v České republice ale také se účastní experimentálního provozu digitální terestrické televize (DVB-T) na území hlavního města a části středních Čech. Óčko se účastní tendru na digitální licence. Licenční řízení má probíhat koncem května a začátkem června 2005.

Po zhruba půlroce (konec října 2004) se Astra rozšířila o další český FTA program - "parlamentní" televizi 24CZ, která vysílá na stejném transpondéru jako Óčko. Česká republika má na Astře již dva české FTA programy. O další půlrok později si společnost UPC u SES Astra objednala a aktivovala čtvrtý transpondér pro placenou televizi UPC Direct. Znamená to, že zhruba každý půlrok nám Astra přinesla nové programy určené pro náš trh. Počet českých FTA stanic může nadále růst zvláště v souvislosti s plánovaným startem DVB-T. Ve hře jsou dnes mj. stanice Top TV (parabola.cz informovala) či Meteo TV.

redakce





Reklama




Vybrané články