Quantcast

Cyfrowy Polsat dosáhl hranice půl milionu abonentů

| Tisk

logoBěhem září překročila polská platforma Cyfrowy Polsat (CP) magickou hranici půl milionu abonentů, která se analytiky považuje za významný úspěch a nyní začíná být CP ziskový. Pro nejbližší období připravuje CP řadu novinek - odpojení starého systému Nagravision a také start 10 nových programů a nové set top boxy.

Provozovatel CP uvedl, že programy platformy si nyní abonuje přes půl milionu zákazníků. Počet předplatitelů by ale mohl být ještě větší - pokud by už dávno vyřešil problém s možným ilegálním příjmem programů. Pirátsky se programy CP přijímají nejenom v Polsku ale i v řadě zemích, které jsou pokryty signálem ze satelitu Hot Bird. Ilegální příjem nabídky CP je velmi rozšířen především na Ukrajině a pobaltských zemích a Rusku. Všude tam se na "opatchovaných" receiverech sleduje nabídka programů paketu Cyfrowy Polsat.

Mezi nejoblíbenější kanály mezi piráty patří Polsat, Polsat Sport, TVP1, TVP2, TVN a TVN24. Nejoblíbenější jsou sportovní přenosy kanálu Polsat Sport.

Cyfrowy Polsat má velké plány na nejbližší rok a zájem o nabídku podpoří větším počtem set top boxů. Do konce roku 2006 chce CP mít 700 tisíc abonentů. Ukazuje se, že jde o velmi skromný plán. Vzhledem k tomu, že v říjnu 2005 bude odpojený starý kódovací systém Nagravision, může být zákazníků operátora ještě více. Nový kódovací systém Nagravision Aladin zamezí neautorizovaný příjem programů CP. Uvidí se, jak dlouho bude odolávat systém hackerům a zda systém bude bezpečný alespoň v tomto roce.

Podle neoficiálních informací se Cyfrowy Polsat rozšíří o nové programové balíčky. Půjde např. o sportovní, kde se objeví panevropský sportovní kanál Eurosport a také druhý vlastní sportovní kanál operátora platformy - Polsat Sport 2. Paket by měl stát 10 zlotých měsíčně.

Na podzim 2005 odstartuje v Polsku AXN svůj paket tématických kanálů (parabola.cz již referovala) a pravděpodobně se objeví i v nabídce paketu Cyfrowy Polsat. Polsko je klíčovým trhem Sony Entertainment, kde budou působit kanály AXN Sci-Fi a AXN Adventure. V příštím roku se očekává start dalších dvou stanic AXN Crime a AXN Max, které by měly tvořit malý paket AXN.



Mezi dotovanými přijímači CP již nebude přijímač a bude nahrazen novým set top boxem. Podle neoficiálních informací se v nabídce CP objeví nové set top boxy speciálně určené pro příjem polského paketu. Jeden z nich by měl být receivere s hard diskem, což by znamenalo, že CP by s takovou nabídkou předběhla konkurenční platformu Cyfra+, která zákazníkům nabízí jen zastaralé přijímače Mediasat.

dle satkurier.pl

redakce





Reklama




Vybrané články