Quantcast

Dnes startuje FilmBox; provozovatel připravuje další filmový kanál

| Tisk

logoDnes 28.10.2005 ve 20:30 hodin středoevropského času zahájí vysílání v kabelových a satelitních sítích nový filmový kanál FilmBox pro Českou republiku a Slovensko. Vysílání bude odstartováno pořadem "Filmbox magazín". Ve 21:00 hodin se mohou diváci Filmboxu těšit na film "Sladký ničema" a ve 22:45 na snímek "Marná lásky snaha" (Program na další dny můžete najít v sekci PROGRAM - www.parabola.cz/program.php ).

Filmový kanál FilmBox by se měl postupně objevit v nabídkách kabelových sítích v Česku i na Slovensku. K distribuci signálu bude provozovatel využívat izraelský telekomunikační satelit Amos-2 (4 st. západně) přes izraelskou společnost RR Satellite Communications, která bude zajišťovat distribuci satelitního signálu.

Aktuální parametry vysílání kanálu Film Box:

Družice: Amos-2 via 4°W
Kmitočet: 11,685 GHz
Polarizace: H (horizontální)
SID: 1
VPID: 257
APID: 513
SR: 4500
FEC: 3/4
NID: 1
TID: 1
kódování: zatím žádné
parabola: od průměru 100 cm

A teď to nejdůležitější: Satelitní signál má být podle vyjádření zástupců Filmboxu nekódovaný. Tento stav má potrvat do konce letošního roku. Poté bude signál zakódován. Zatím není známo v jakém systému. V úvahu přichází systém Viaccess PC 2.5, který RRSAT zpravidla využívá pro zabezpečení programů před neautorizovaným příjmem.

Oproti promo vysílání Filmboxu, které bylo možné sledovat celý 1 měsíc, došlo k navýšení datového toku pro video. Z původního video bit ratu 1,7 na 2,9 MBit/s při rozlišení 480x576 (dříve 352x576). Zvuk zůstává nezměněn - 128 kbit/s.

Připomeňme, že licenci na vysílání programu FilmBox získala na 17.zasedání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) ve dnech 20. a 21.září 2005 společnost HELP FILM, s.r.o., která drží na 12 let satelitní licenci k šíření programu v České republice, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. Filmbox bude zatím působit jen v Česku a na Slovensku. V další fázi se počítá s expanzí do Maďarska a Polska.



Za projektem stanice Filmbox stojí distribuční a filmová společnost SPI Film, která chce využít zejména svoji širokou filmovou knihovnu, která v současnosti obsahuje více než 1300 filmových titulů. SPI International je největším nákupcem a distributorem nezávislých filmů ve střední Evropě a je stabilním partnerem předních světových distribučních společností jako např. Miramax, Canal Plus, Intermedia, Summit, Senator. SPI filmy produkuje, koprodukuje, financuje a distribuuje.

Na posledním 19.zasedání RRTV, které se konalo ve dnech 18. a 19.10.2005 udělila Rada společnosti HELP FILM, s.r.o. další licenci k televiznímu vysílání šířenému prostřednictvím družice na 12 let pro program pod názvem NOSTALGIE. Licence platí pro vysílání v Česku, Slovensku, Maďarsku a Polsku. Podle informací, které se podařilo získat serveru parabola.cz, bude Nostalgie další filmový kanál, který bude tentokrát zaměřen na starší tvorbu. Měl by vysílat filmy ze 60. a 70.let minulého století.

Nabídka filmových kanálů byla na českém a slovenském trhu ještě v loňském roce velmi skromná. V letošním roce odstartovala (odstartuje) celá řada nových specializovaných programů v češtině: Film+, Cinemax a Filmbox. V dalších týdnech či měsících se připravuje start filmového kanálu Cinemax2, který bude vysílat pořady s 1 denním posunem stanice Cinemax. Cinemax2 má být součástí satelitní platformy UPC Direct.

Martin Vyleťal
parabola.cz
28.10.2005





Reklama




Vybrané články