Quantcast

TV Nova, TV Prima a TV3 ze satelitu

| Tisk

Digitální satelitní vysílání přináší divákům mnohé výhody. Z těch nejpodstatnějších je větší počet vysílaných programů z jediného transpondéru. Tímto se otevírá možnost i menším vysílacím společnostem, neboť pronájem jen části transpondéru je cenově přijatelnější, než si pronajímat pro analogový přenos celý transpondér.

Některé velké vysílací společnosti začaly vysílat několik verzí svého programu - typicky MTV, VIVA, Extreme Sports Channel a další. Jednotlivé vysílací společnosti přizpůsobují tento program pro místní trh. A tak na satelitech nalezneme MTV Europe, MTV France, MTV Espana, MTV Nordic, VIVA Germany, VIVA Polska, Extreme Sport Ch. Germany, UK...

Ovšem právě z důvodu velkého množství vysílaných stanic v digitálním přenosu se může stát, že na satelitu naladíme stanice se stejným názvem, které spolu nemusí mít nic společného. Dobrým příkladem může být např. NTV, která vysílá v ruštině a turečtině - pokud si přidáme pomlčku n-tv, tak pak i v němčině. Takových programů nalezneme na satelitech spoustu...Nás však zajímala shoda názvů zahraničních satelitních stanic s českými celoplošnými televizemi. Na satelitech jsme našli jmenovce jak TV Nova, tak i TV Prima a TV3.

TV NOVA
Jmenovci: TV NOVANa satelitech jsme nalezli jen program TV NOVA z Bulharska. Ten je vysílán na satelitu Thor 3 (pozice 1°W), kmitočet 12,169 GHz, polarizace horizontální, SR 28000, FEC 7/8. V paketu jsou vysílány další bulharské TV stanice. Většina z nich je však kódována systémem Conax. Je však možné, že až budete číst tyto řádky, bude i bulharská TV NOVA zakódovaná...

TV PRIMA
Jmenovci: TV PRIMAK české TV Prima jsme našli jmenovce také. Na novém, poněkud málo známém satelitu Intelsat 901 (pozice 18°W) jsme na kmitočtu 10,978 GHz, polarizace horizontální, SR 6000, FEC 3/4 naladili rumunskou TV Prima. Ta vysílá volně... V minulosti existovala na satelitu i turecká TV Prima.



TV3
I naše 'nejmenší' televize má jmenovce. Není vůbec překvapivé, že jich má několik. Vždyť označení stanic jako TV1, TV2 či TV3 je poměrně běžné a tedy nepřekvapí. Všechny tévétrojky nalezneme na satelitu Sirius 3 (pozice 5°E), kde jsou vysílány skandinávské TV3 Danmark, TV3 Sverige, TV3 Norge a pobaltská TV3 Latvia. Všechny uvedené TV3 jsou na satelitech zakódovány systémem Viaccess. Česká TV3 je vysílána v paketu Czech Link volně.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články