Quantcast

AXN SciFi, AXN Crime v Česku příští rok, AXN bude i v Digi TV

| Tisk

logoNové tématické kanály AXN Sci-Fi a AXN Crime se již v tomto roce na českém a slovenském trhu patrně neobjeví. Ještě v dubnu letošního roku zástupci společnosti HBO Česká republika, která se stará o distribuci kanálů HBO, Cinemax, Spektrum a AXN uváděli, že druhá polovina letošního roku je možný obdobím, kdy nové kanály AXN se objeví v Česku a na Slovensku. Nyní je v podstatě rozhodnuto. Start programů AXN Sci-Fi a AXN Crime na našem trhu byl přesunut na příští rok.

Jako důvod, proč nejsou šířeny stanice AXN Sci-Fi a AXN Crime v Česku a na Slovensku se doposud uváděl nízký zájem o žánry, které vysílají tyto dva kanály. Zájem diváků se po zveřejnění informací o těchto programech nečekaně zvýšil. Zájem projevili i některé kabelovky. Provozovatelé kabelových sítí řeší nyní dva hlavní problémy - ekonomický a technický. Pro zařazení dalších programů do nabídky potřebují rozšíření své techniky pro příjem distribučního signálu ze satelitu. Oba nové kanály AXN Crime a AXN Sci-Fi se vysílají na satelitu Eutelsat W2 (16°E) v kódovacím systému Power VU. Pro příjem signálu je nutný poměrně drahý set top box firmy Scientific Atlanta.

Druhým důvodem zpoždění startu nových kanálů na našem trhu je omezení kapacity kabelových sítí. Operátoři již údajně nemají volné kanály pro šíření dalších programů. Situace se může změnit s přechodem na digitální vysílání v kabelových sítích (DVB-C). V tomto standardu nabízí již komerční služby druhá největší kabelová síť Karneval, která šíří i filmový kanál Cinemax 2.

AXN Sci-Fi nabízí program věnovaný tématice science-fiction. Ve vysílání najde divák seriály jako Andromeda či Star Trek Enterprise až po mini série Battlestar Galactica. AXN Crime je věnovám seriálům a filmům s krimi tématikou. Programy AXN Sci-Fi a AXN Crime odstartovaly koncem května letošního roku. Stanice se zatím vysílají jen v Polsku, Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Dalšími regiony distribuce signálu se mají stát Česká republika a Slovensko.



Během září začne v České republice nabízet placenou satelitní televizi Digi TV. Po UPC Direct to bude již v pořadí druhá platforma, která bude nabízet DTH služby v Česku. Programová nabídky Digi TV bude obsahovat až 36 programů. Z toho je do základní nabídky zařazeno 33 stanic. Nechybí ani programy České televize a další známé stanice kabelových sítí. Novinkou bude vysílání trojice tématických kanálů sítě Discovery Networks - tj. Discovery Travel and Living, Discovery Science a Discovery Civilisation. V "základu" bude také porno kanál Private Spice (dříve Spice Platinum). Do základní nabídky Digi TV pro Českou republiku se překvapivě nedostal kanál AXN, který je v základní nabídce Digi TV pro slovenský trh. Zástupci HBO ČR na dotaz serveru parabola.cz uvedli, že AXN na platformě Digi TV v Česku se může objevit v řádu týdnů až měsíců. Vše je záležitostí jednání, které nyní probíhají.

Český i slovenský trh se nyní začíná proměňovat díky vstupu nových platforem. Zásadním zlomem pro satelitní placenou televizi byl vstup Digi TV na slovenský trh. Nyní je krátce před vstupem na další trh - český. Digi TV má zájem nabízet i o nové tématické kanály AXN Sci-Fi a AXN Crime. Právě tento požadavek může urychlit uvedení programů na náš trh. Programy se díky Digi TV mohou dostat do několika desítek tisíc domácností. Od září budou mít UPC Direct i Digi TV konkurenci v podobě IPTV od Telefoniky O2. Během podzimu spustí svůj IPTV paket i telekomunikační operátor Volný.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články