Quantcast

Prima TV požádala o 2.licenci, TV Nova ne

| Tisk

logoČeská komerční Prima TV požádala Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o bonusovou licenci na druhý kanál. Informaci ČTK dnes potvrdil předseda Rady Václav Žák. Naopak televize Nova o tzv. bonusovou licenci nepožádala. Dnes totiž vypršel termín pro TV Nova a Prima TV o požádání o licenci na druhý program jako kompenzaci za to, že se provozovatelé vzdají stávajících analogových kmitočtů.

O druhou licenci mají podle letos přijaté novely vysílacího zákona nárok TV Nova i TV Prima. Podle zákona o licenci musely požádat do 90 dnů od účinnosti novely, tj. do dnešního dne. Broadcasteři mohli o licenci požádat na podatelně Úřadu RRTV nebo např. poštou a je tedy možné, že český regulátor obdrží požadavek s dnešním razítkem Pošty i od druhé kommerční televize.

Okolo tzv. bonusové licence panují nejasnosti. Jak připomněl server RadioTV.cz, ČTÚ měla do uvedeného termínu zároveň zveřejnit definitivní verzi TPP (Technický plán přechodu na digitální pozemní vysílání), což se ale nestalo. Český telekomunikační úřad zahrnuje do definitivní verze TPP požadavky od stávajících i nových broadcasterů. Nové televize např. požadují dřívější termín odpojení posledního analogového vysílače v Česku (9.9.2006). Předběžná verze TPP počítala s termínem ukončení analogu k 10.10.2010. S tímto termínem souhlasí Česká televize (ČT). RRTV se naopak přiklání k termínu, který preferují nové televize (rok 2009). Nova preferuje tzv. analogovou tmu až na rok 2011 až 2012. ČTÚ má nelehký úkol s TPP, který musí zajistit rovné podmínky pro všechny - i pro regionální televize, které chtějí mít po dobu přechodu na digitální vysílání stejné pokrytí. TPP by měl přinést i odpověď, kdy vznikne tzv. veřejnoprávní multiplex České televize a Českého rozhlasu, do kterého se přesunou ze sítě "A".



Definitivní verze TPP by měla světlo svata spatřit do konce letošního roku. Prima TV požádala o druhou licenci ale zatím netuší, jak bude přechod na digitální vysílání vlastně probíhat.

Digitální pozemní vysílání ve standardu DVB-T postupně nahradí stávající analogové terestrické vysílání. Řádné digit. pozemní vysílání je již nyní dostupné v okolí Prahy, Brna a Ostravy, kde diváci mohou naladit všechny 4 programy České televize, program TV Nova a stanice Českého rozhlasu v rámci sítě "A" Českých Radiokomunikací. V Praze je v provozu i síť "B" firmy Czech Digital Group (CDG), která v řádném provozu šíří program Prima TV a ostatní stanice v rámci experimentu (Top TV, 24.CZ, TA3, TV Noe, Óčko TV + rozhlasové programy).

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články