Quantcast

TV Nova vstoupila do paketu CS LINK

| Tisk

logo Dnes ve večerních hodinách v 18:37 bylo na distribuční a DTH (direct to home) platformě CS LINK zahájeno zkušebně vysílání české komerční TV Nova. Diváci se dočkají programu, který v této satelitní službě od počátku chyběl.

Vstup TV Nova do CS LINKu je výsledkem jednání firmy Gital, jednoho z distributorů dekódovacích karet pro příjem českých programů ze satelitu. Pro tyto potřeby musela firma koncem loňského roku požádat českou Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o registraci šíření převzatého vysílání. RRTV dala Gitalu zelenou na svém 23.zasedání, které se konalo ve dnech 19. a 20.prosince 2006.

Technická kvalita vysílání
Signál programu TV Nova bude do CS LINKu zajišťovat přímo firma Gital. Zpočátku (po dobu zkušebního vysílání) se počítá s využíváním kapacity přibližně 4 MBit/s. Ta bude případně změněna po výsledcích testovacího provozu.

Nova bude do CS LINKu zpočátku dopravována ze zdroje analogového signálu. Tento stav bude trvat zhruba 4 týdny. Do té doby bude vybudována distribuční trasa přímo z TV Nova a diváci se dočkají skutečné digitální kvality obrazu i zvuku. Technická kvalita TV Nova má být lepší než je u konkurenčních satelitních platforem.

Od počátku bude spolu s programem TV Nova přenášen teletext. EPG (elektronický programový průvodce) zatím vysílán nebude.

Na kterých kartách bude Nova?
TV Nova je aktivitou firmy Gital a od počátku bude dostupná všem majitelům karet tohoto distributora (karty Gital, či lidově "Gitalky"). Program zatím nebude dostupný na kartách druhého distributora - firmy Trade and Technology (TaT). Aby mohl TaT tento program na své karty zařadit, musí u RRTV získat registraci pro šíření převzatého vysílání - programu TV Nova. Zatím toto oprávnění nevlastní.

Kdo bude moci program TV Nova v CS LINKu přijímat?
Vysílání TV Nova budou moci v rámci promo akce sledovat všichni držitelé karet Gital. Poběží tzv. "global free" vysílání, tj. vysílání pro všechny karty Gital. Po této akci budou moci program přijímat jen ti diváci, kteří přejdou na některý z nových tarifů Gitalu, které firma představí zítra.

Technické parametry:
satelit: Astra 1D (23,5°E)
kmitočet: 11,992 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4

identifikátory:
SID: 9002
VPID: 2580


APID: 2581 (česky)
kódování: CryptoWorks
dostupnost: pouze karty Gital

Jak naladit program TV Nova v CS LINKu? Obecný postup.
Vyvolejte hlavní menu a instalaci a zadejte kmitočet 11,992 GHz, polarizaci horizontální, SR 27500, FEC 3/4. Spusťte vyhledávání. Přístroj aktuálně najde dva programy - HBO Test a Nova Test. Nalezené programy uložte do paměti (většinou je tlačítkem OK).

aktualizováno!

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články