Quantcast

Rádio MP3 - zkušenosti s příjmem

| Tisk

Již na podzim 2000 jsme Vás seznámili s možností stahovat hudebnísoubory MP3 ze satelitu s alternativním SW Multidec se kterým lze dekódovat analogové i digitální programy ze satelitu. Později jsmeRádio MP3Vám představili i 'originální' software, který nalezneme na webu www.musicplay.de, dnes i na www.radiomp3.de.Dnes Vám přinášíme několik informací a poznatkůs příjmem tohoto 'rádia'. Některými informacemi odpovíme i na častédotazy, které chodí k nám do redakce.

Když už máme ke příjmu rádia MP3 dva programy, pro který se rozhodnout?Od doby, kdy jsme Vám popsali program Multidec verze 5.9 (mimochodembyla to v té době implementovaná novinka v sw), tak tu je k dispoziciprogram Multidec verze 6.7. Mnohá vylepšení získal i v částipříjmu rádia MP3. Snad všichni ocení vyšší stabilitu při příjmurádia.mp3, kdy už program tolik 'nepadá'. Rozšířené informacev dialogu (viz. obrázek). Multidec má jednu 'výhodu'. Vysílanépísničky i reklamy neslyšíme, pouze vidíme, jak se stahují data vpodobě souborů MP3 ale také bannerů i textových info, pokud stahovánítěchto souborů povolíte. Ve verzi 6.7 můžeme poslouchat Rádio MP3 'live',příliš nedoporučujeme, z důvodu nízké stability programu.V nastavení programu (VideoDaten - Radio MP3Setu) můžeme povolit i vytváření LOG-soboru ze kterého můžemevyčíst i informace, zda se nám sobory (MP3) podařilo úspěšně, bez chybystáhnout. Program má jednu velkou výhodu proti 'originálnímu' software.Soubory (data) se budou stahovat všechny, dokud program neukončíte(či pokud Vám nevypnou proud :-)).

Rádio MP3 na programu Multidec  Příjem programu Rádia MP3 pomocí SW Multidec 6.7.
Software, který si můžete stáhnout na domovské stránce www.musicplay.deoproti Multidec má jednu velkou nevýhodu: program si musíte zaregistrovat.Můžete i registraci obejít, popisovali jsme to již ve druhém článku orádiu MP3. Pokud 'originál' si stáhnete z internetu, zaregistrujete anastavíte podle parametrů Vaší televizní karty v PC, můžete mítv tomto případě 'opravdové' rádio. Budete písničky slyšet a které seVám budou líbit, si můžete nahrát (písničky se Vám uloží ve formátuMP3 na disk). U tohoto sw oceňujeme hlavně zobracující se bannery.Někteří čtenáři možná nemají reklamy rádi. Ale v tomto případě snad ne,protože z bannerů se můžeme často dozvědět cenné informace (např.info o technické přestávce - pak se nebudeme divit, že žádné rádio MP3nepřijímáme)...

V některých případech se může stát, že sw nepodporuje námi užívanou TVkartu (nejvíce jsou 'hlášeny' problémy při používání TV karty ATI).V tomto případě máme tedy smůlu. Jedinou nadějí je sledovat vývojnového sw a očekávat, že v příští verzi programu bude naše kartapodporována.

Pokud vše proběhlo hladce a radio.mp3 funguje jak má, bude nás zajímat,co tato stanice vysílá. Program naleznete opět na domovské stráncewww.musicplay.de. Po celý den se vysílá 'běžný' hudební mix, tématicképořady nalezneme v programu hlavně až večer. Mezi 21. a 23.hodinouse můžeme těšit v úterý na hudbu let 80., ve středu 90., ve čtvrtekje pořad 'rock-it' a v pátek ve stejné době hip hop. Snad nejzajímavějšípořad se vysílá od pondělí do pátku v 15. hodin (s reprízou ve 23.hodiny) - 'radio.mp3 -Mega CD', kdy se vysílá celé album žádaného interpreta. V neděli od22.hodiny se odvysílá všech 5 pořadů MEGA CD za sebou, tak jak jsme je slyšeliv pracovním týdnu. To, co se bude vysílat v pořadu MEGA CD, mohou posluchačiovlivnit opět na www.musicplay.de .

Pokud nějaký SW získá na oblibě, začnou i programátoři mimo hlavnívývojářský tým programu vytvářet různé utility, které nám mohouzpříjemnit život. Mezi takový patří výtečný program RadioWizard.Pomocí tohoto programu můžeme např. otestovat stažené MP3 ze satelitu(ale i z internetu) a na disku PC si nechat jen ty, které sebezchybně podařilo stáhnout. Jak jsem se přesvědčil, tak určitěspolehlivěji určuje pokažené MP3-ky, než oba popisované programypro příjem rádia MP3. Tento opravdu skvělý program RadioWizardtoho umí podstatně více, doporučujeme prostudovat. Program jepřipraven na 'komunikaci' se sw od firmy Musicplay (orig. sw).



V současné době je k dispozici jen sw pro příjem rádia MP3 jen proOS MS Windows 9x/ME/2000, neoficiálně je i verze pro OS Linux,v plánu je ještě verze pro OS MAC.

Rádio MP3 vysílá hudbu bez mluveného slova (uslyšíte pouze hudbu a reklamy).To platí zatím. V plánu je moderované vysílání a také interaktivníprogram, kdy budou moci posluchači ovlivnit to, co chtějí slyšet.

Přejeme příjemný poslech.





Přečtěte si také

Reklama




Vybrané články