Quantcast

Gital: TBDS nedodržela smlouvu - nepřipojila STV na naše karty

| Tisk

logo Společnost Gital začátkem tohoto týdne oznámila, že do poloviny tohoto týdne začne zákazníkům v České republice na kartách nabízet programy Slovenské televize (STV). Ani na konci pracovního týdne se jich zákazníci nedočkali. Důvody v rozhovoru pro server parabola.cz přibližuje Tomáš Bujnoch, obchodní ředitel firmy Gital.

Společnost GITAL v pondělí čtenáře parabola.cz informovala, že na své karty zařadí programy STV (Slovenské televize). K připojení mělo dojít do poloviny týdne. Zatím se tak nestalo. Z jakého důvodu?

Co jsem slíbili, splníme. Máme platnou registraci převzatého vysílání a podepsanou smlouvu se Slovenskou televizí včetně jejich souhlasu k připojení, které má provést společnost TBDS, která programy STV1 a STV2 pro Slovenskou televizi vysílá. Podle smlouvy s TBDS, a.s. mělo být připojení provedeno do 3 dnů. Písemnou žádost o připojení jsme doručili na TBDS před týdnem v pátek 26.10.2007. Snažili jsme se několikrát TBDS kontaktovat, telefonicky jsme byli informování jen o tom, že proběhnou v TBDS jednání a od vedení společnosti jsme neobdrželi žádnou zprávu. Teprve dnes jsme dostali první e-mail k této věci. V něm je zmiňována potřebná účast nejen pracovníků TBDS, a.s, ale také pracovníků smluvní společnosti, která má na starost konfiguraci multiplexů. Dále se v textu hovoří o státním svátku v SR, dovolených, technologických odstávkách uplinkové stanice Skylink a citlivosti technologie spolu s dodržením parametrů poskytování služby v závislosti ke klientům STV. Nechci se k tomuto více vyjadřovat, každý nechť si udělá úsudek sám.

Jaký je nový termín připojení kódování TBDS programů STV na Vaše karty?

Podle sdělení pana Borise z TBDS je termín připojení stanoven na středu 7.11.2007, tedy na 12. den od našeho požadavku.

Tento termín je ale den po servisní noci na uplinku CS Linku a SkyLinku. Je to náhodně vybraný termín či nikoliv?

Podle výčtu důvodů uvedených výše a termínu si nemyslím, že je to náhoda. Mohu se ale mýlit.

Myslíte si, že se prvně čeká na vyřešení možnosti příjmu STV na kartách konkurenčního distributora a Vás tak drží v šachu?

Je to možné. Byli jsme opět první, kdo uzavřel smlouvu se Slovenskou televizí pro vysílání v paketu CS LINK a tím jsme určitě konkurenci zaskočili. Je zřejmé, že připojením programů STV bychom získali výrazný náskok před konkurencí.

Společnost TBDS porušila smlouvu a Vás tedy nepřipojila. Jaké ji hrozí sankce z Vaší strany?

To, že společnost TBDS porušuje smlouvu je zcela zřejmé. Je jisté, že nám nepřipojením programů STV každým dnem vznikají škody a narůstají finanční ztráty. Jsme toho názoru, že smlouvy se mají dodržovat a proto jsme případ předali k posouzení právníkům. Na základě jejich doporučení a aktuálního vývoje situace v příštím týdnu budeme dále konat.

Problém s TBDS měl zřejmě Gital již dávno. Na jaře čekal na připojení programů Filmbox a Nonstop Kino. Je to tak?

Ano, dá se to tak říct. Je faktem, že jednání se v porovnání konkurencí neobvykle táhla a výsledkem bylo připojení programů Filmbox a NonstopKina na karty Gitalu podstatně později. Tenkrát se ale uzavíraly nové smlouvy, takže se nejednalo o porušování smluvních dohod jako nyní.



Proč si myslíte, že Vás blokují (odkládají připojení kódování programů Gitalu)? Jde o společnou akci TaT a TBDS proti Vám?

Podle mnoha obdobných kroků těchto společností je to více jak pravděpodobné. GITAL a Digi TV jsou v současné době dvě nejrychleji rostoucí platformy na našem trhu. Konkurence pochopitelně dělá vše pro to, aby tomu tak nebylo.

Programy STV ještě na Vašich kartách nejsou. Mále ale už představu, kolik bude stát aktivace programů STV na kartách GITALu?

Zahájení nabídky programů STV jsme měli interně naplánováno na 1. listopad 2007. Bohužel se tak nestalo ne naší vinou. My jsme připraveni, programy budeme nabízet ihned po realizaci připojení. Z konkurenčních důvodů ale nebudeme zveřejňovat žádné bližší informace. Ty uveřejníme až ve chvíli, kdy budou programy na kartách GITAL. Pevně věřím tomu, že podepsané smlouvy se začnou plnit a stane se tak v příštím týdnu.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články