Quantcast

Astra se chystá na spuštění vysokorychlostního internetu přes satelit

| Tisk

logo Už na podzim se Češi dočkají dalšího způsobu připojení vysokorychlostního internetového připojení. Společnost SES Astra chce urychleně spustit službu Astra2Connect.

„Dřív, než bude pozdě,“ to si řeklo vedení satelitního operátora SES Astra. Chce tak reagovat na rychlou televizní digitalizaci Česka. Ukázalo se totiž, že ačkoliv vázne rozšiřování zemského digitálního vysílání (DVB-T), diváci nečekají. Překvapivě se do popředí popularity příjmu digitální televize dostala satelitní platforma.

V současnosti je hitem zejména placená satelitní televize. Diváci si pořizují satelitní komplety, aby mohli přijímat české programy z družice. Oblíbena je zejména nově tvořící se „česká“ satelitní pozice Astra 23,5 st. východně. Pro příjem kromě satelitního kompletu - který obsahuje parabolu (anténa), konvertor (LNB) a receiver (set-top-box s podporou dekódovacího systému CryptoWorks) – je ještě nutná dekódovací karta.

Důvodem je, aby divák mohl přijímat všechny neplacené české programy (ČT1, ČT2, ČT4 sport, Nova, Prima, Nova Cinema) a zároveň předplatit i placené programy, které nabízejí distributoři karet Gital a Trade and Technology. Na této družici vysílají i volně šířené programy, jako je Óčko či TV Noe. Počítá se s tím, že na přelomu května a června na této pozici zahájí vysílání i nová digitální zpravodajsko-publicistická Z1.

Satelitní komplet však lze využít i jinak, než pro příjem televizních stanic. SES Astra se rozhodla do několika měsíců zprovoznit komerční službu vysokorychlostního internetového připojení. Cílit bude chtít zejména na ty uživatele, kteří nemají jinou možnost kvalitního internetu.

Službu Astra2Connect už vloni zprovoznila v Německu. V České republice by se stahování dat mělo pohybovat mezi 256 a 1024 kb/s. Měsíční cena je uvažována v rozmezí 500 až 1000 Kč.

SES Astra hledá partnera, který se postará o marketing, získávání zákazníků, bude spravovat klientské databáze a zajišťovat fakturace. Astra totiž službu neposkytuje koncovému zákazníkovi přímo, ale přes zprostředkovatele. V Česku jednání probíhají s velkými telekomunikačními a televizními společnostmi. Oslovena byla podle Týdne jak Telefónica O2, tak T-Mobile, ale i UPC ČR.



Když v 80. letech byla společnost SES Astra založena, nikdo nepočítal s tím, že kromě televize přes družici nabídne i internet. Ostatně, v té době internet neexistoval. Astra však svoji technologii chce maximálně využít a nabídnout připojení přes družici.

Má však obavy, jestli se služba v Česku ujme. Důvodem je i fakt, že tisíce domácností si pořídilo nové satelitní komplety. Ty však nelze využít pro příjem internetu ze satelitu. Aby bylo možné službu využívat, nutné je mít speciální konvertor a receiver s modemem. Podle prvních odhadů pořizovací náklady vyjdou zhruba na 7500 Kč. Dále je nutné udělat samostatné rozvody od konvertoru k televizoru a počítači.

Radim Novák





Reklama




Vybrané články