Quantcast

Global CAM

| Tisk

Digitální satelitní televize představuje stovky televizních a rozhlasových programů. Velká část programové nabídky na satelitech bývá zakódována. Pro sledování zakódovaných programů je třeba kromě dekódovací karty i modul CAM, případně přijímač s vestavěným dekodérem. Do dekódéru jednoduše vložíme dekódovací kartu a můžeme sledovat programy které jsme si objednali (u nás nejčastěji příjem paketů Czech Link a UPC Direct).Global CAM

Existuje i další možnost příjmu kódovaných zahraničních programů - neoficiální příjem. V takovém případě je nejčastější volbou naprogramovaná neoficiální karta na DS9, která umožní dekódovat až pět zahraničních systémů na jediné přístupové kartě. Taková karta je pak používána v přijímačích s opatchovaným dekodérem Irdeto (Humax IRCI-5400/Z, Hyundai HSS-1000IR). Prakticky tu samou nabídku můžeme sledovat na libovolném přijímači se sloty CI do kterého vložíme modul FreeCam a do něj kartu. Nemusíme tak shánět moduly Aston (Seca), Viaccess či Nagravision. Vše 'obstará' již zmíněný software DS9.

V těchto dnech má na trh anglický firma Digital Sales (http://www.digitalsales.co.uk) uvést nový univerzální modul, který může být zajímavý i pro naše diváky. Modul, který se oficiálně jmenuje Global CAM, má umožnit bezproblémový příjem programů s originálními přístupovými kartami v několika kódovacích systémech: Seca/ Mediaguard 1 a 2, Viaccess 1 a 2, Irdeto 1 a 2, BetaCrypt, NagraVision a CryptoWorks. Je třeba zdůraznit podporu příjmu 'dvojkových' verzí kódovacích systémů s tímto modulem Global CAM, neboť v současné době jsou problémy s dekódováním dvojkových verzí programů v některých přijímačích s vestavěnými dekodéry.

Pokud bude modul skutečně umět dekódovat programy ze systémů, které výrobce uvádí na své webové stránce, dojde na trhu k radikálním změnám. Divákům bude ke většině paketů postačovat jediný modul CAM. Jak na tuto skutečnost zareagují výrobci jiných modulů?



Dodejme, že s modulem Global CAM bude údajně možné přijímat snad i české a slovenské programy ze satelitu díky podpoře CryptoWorks (pakety Czech Link a UPC Direct).
Global CAM je ve Velké Británii nabízen zatím za 160 liber.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články