Quantcast

CS Link přešel na zmodernizovaný fixní uplink

| Tisk

logo logo Satelitní platforma CS Link , vysílaná ze satelitů Astra na orbitální pozici 23,5 stupně východně, provedla dnes v ranních hodinách výraznou technologickou změnu v distribuci svých programů. Ve 4:30 hodiny ráno středoevropského času bylo vysílání paketu CS Link převedeno z mobilní stanice na fixní uplinkovou stanici Gigasat.

Vysílací parabola o průměru 3,7 metrů spolu s celým fixním uplinkem jsou umístěny v areálu České televize na Kavčích horách. Od konce loňského roku do konce února 2009 zde provedla společnost Bohemia Connect modernizaci fixní uplinkové stanice, která doposud zajišťovala distribuci programů na kmitočet 11,992 GHz, pol. H. Uplink se po rekonstrukci rozšířil o druhý stream. Touto modernizací dosáhla firma maximální efektivity využití stávající stanice. Gigasat nově zajišťuje provoz na transpondéry s kmitočty 11,876 GHz a 11,992 GHz na satelitu Astra 1G (23,5°E).



logo Společnost Bohemia Connect hodlá využít tohoto kroku k dalšímu rozšiřování poskytovaných služeb televizního vysílání prostřednictvím satelitu, který se v ČR úspěšně rozvíjí. Motivaci pro diváky představuje zejména široká nabídka televizních programů a plné pokrytí signálem. Mobilní uplink zůstává nadále v areálu České televize. Zatím nezodpovězenou otázkou zůstává, zda bude využit pro otevření v pořadí čtvrtého transpondéru CS Linku o kterém se již začalo uvažovat.

V letošním roce je to v pořadí již druhá inovace na platformě CS Link. Koncem ledna 2009 byla uvedena do provozu nová kompresní technologie. Ta je využívána společností Czech Digital Group pro digitální terestrické vysílání (DVB-T) a také satelitní síť CS Link na freq. 11,876 GHz. Technologie je připravena na další rozšíření kapacity na celkových 8 transportních toků DVB-T a DVB-S.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články