Quantcast

Satelit Astra 1K mimo dosah?

| Tisk

V minulých dnech jsme vám na našich stránkách představili plán vynesení nových družic. Satelity, které budou vyneseny v nejbližších měsících, budou zajímavé i pro naše diváky, neboť nové satelity Astra 1K, Hot Bird 6 a 7 budou umístěny na nejsledovanějších satelitních pozicích 19.2E (Astra 1K) a 13E (HB 6/7).

Nové satelity na zmíněných pozicích přinesou provozovatelům nové možnosti využití. Vedle podpory Ka pásma pro obousměrný přenos dat (internet), budou družice mít i nové vyzařovací charakteristiky. U družic společnosti Eutelsat - Hot Bird 6 a 7 nová charakteristika příliš nepřekvapí - svým signálem budou zmíněné družice primárně pokrývat území Itálie. Není divu, velké procento (volných ale i kódovaných) programů je právě italských.

Velká pozornost je v poslední době věnována satelitu Astra 1K. Tato družice, často nazývaná Supersatelit, bude plnit na pozici 19.2E i několik nových úkolů. Tím zřejmě nejdůležitějším je nahrazení provozu nejstarších satelitů na této pozici - družic Astra 1B a 1C. Další úlohou, kterou sehraje na pozici 19.2E, je obousměrný přenos dat prostřednictvím Ka pásma.

Satelit Astra 1K bude mít několik vyzařovacích diagramů. Podle obrázku, který je převzat z podkladů společnosti SES Astra, bude jeden z diagramů tradičně nasměrován na západní Evropu (třetí diagram). Společnost SES Astra chce s pokrytím expandovat dále na východ. Pro provozovatele TV a R programů z této oblasti je proto určen svazek, který pokrývá státy bývalého Sovětského svazu.



Největším překvapením je ale první vyzařovací diagram. Ten svým signálem pokrývá území Španělska a částečně i okolní státy. Dnes je tedy již téměř jisté, proč u provozovatele španělské pay-tv platformy Canal Satelite Digital de Espana (CSD) došlo k přesunu paketu na jiné transpondéry. Ty by totiž měly být používány právě satelitem Astra 1K. Znamená to tedy konec možností příjmu některých transpondérů v ČR? Pravděpodobně. Vše zřejmě souvisí i s pirátským příjmem paketu CSD v tzv. Seca1, který se v minulosti v celé Evropě tolik rozšířil. Změna transpondérů může být tedy i opatřením souvisejícím s obavou společnosti o nalomení tzv. kódu Seca2.

Astra 1K

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články