Quantcast

FranSat - vzniká francouzská obdoba CS Linku a Skylinku

| Tisk

logo Na francouzském trhu vzniká další obdoba českých a slovenských platforem CS Link a Skylink. Na tamní trh míří nová digitální satelitní televize pod názvem FRANSAT. Paket se bude vysílat přes satelit Atlantic Bird 3 (5 st. západně). Start je naplánován na červen letošního roku.

Orbitální pozice 5°W je ve Francii využívána více než 20 let pro letité analogové TV a rozhlasové vysílání. Přes tuto pozici jsou šířeny významné francouzské veřejnoprávní i komerční stanice a start francouzských neplacených programů v digitální kvalitě na pozici 5°W je proto logickým krokem. Nová digitáloní satelitní platforma reaguje na Digital France 2012 Plan, nový vysílací zákon z 5. března 2009, který má za cíl nabídnout příjem neplacených TV programů ze satelitu bez dodatečných poplatků v místech, které nebudou pokryté digitálním terestrickým signálem DVB-T.

Satelitní paket FranSat bude obsahovat všech 18 free-to-air TV stanic známých z DVB-T multiplexů ve Francii a také 4 stanice ve vysokém rozlišení (HDTV) - TF1 HD, France 2 HD, Arte HD a M6 HD. Pro příjem bude zákazník potřebovat satelitní komplet s digitálním satelitním přijímačem s integrovaným dekodérem a přístupovou kartu FranSat.

Satelitní set top boxy vhodné pro příjem paketu FranSat budou v prodeji na tamním trhu za 99 euro (doporučená maloobchodní cena). Přístroje bude na trh dodávat několik výrobců. Všechny budou mít společnou vlastnost - automaticky provedou konfiguraci na příjem TV programů FranSat. Stanice nové platformy budou z důvodu vysílacích práv kryptované. Za příjem neplacených TV stanic nebude zákazník platit žádné pravidelné poplatky. Služba bude tedy pracovat na obdobném principu, jako naše platformy CS Link a Skylink.

Od června 2009 budou mít francouzské domácnosti prakticky dvě satelitní služby podobného typu - vedle nové FranSat mají zákazníci od června 2007 nabídku TNTSAT - bezplatný přístup k neplaceným francouzským TV programům na satelitech Astra (19,2°E). TNTSAT používá systém podmíněného přístupu Viaccess PC 3.0 a sdílí existující signály programů v placené satelitní síti CanalSat.

Nabídka TV programů paketů FranSat a TNTSAT

TF1 - komerční kanál se zábavními pořady (seriály, filmy)
France 2 - všeobecný veřejnoprávní kanál
France 3 - všeobecný veřejnoprávní kanál zaměřený na regiony
France 4 - veřejnoprávní kanál s filmy, sportem a hudbou
France 5 - vzdělávací kanál
M6 - klasický komerční plnoformátový kanál (seriály, filmy atp.)
Arte - francouzsko-německý kulturní kanál
Direct 8 - zábavní formáty, stěžejním prvkem jsou pořady na živo
W9 - hudební kanál vysílací skupiny M6
NT1 - plnoformátový kanál vysílací společnosti AB
LCP - La Chaine palementaire Public a Sénat - přenosy z parlamentu a senátu; pořady o politice
NRJ 12 - zábavní kanál, především videoklipy, dále seriály a také filmy; program skupiny NRJ


TMC - všeobecný kanál
Canal+ - stanice filmů a sportu
I-TV - zpravodajsko-informační kanál
Virgin 17 - zábavní kanál, především videoklipy a pořady pro mládež (seriály)
BFM - ekonomicko-informační kanál
Gulliver - stanice pro děti ve věku 6 až 15 let

Neplacené satelitní platformy s kódovanými programy se těší oblibě v řadě zemí Evropy - v Polsku funguje paket TNK (Televizja na kartě), která obsahuje stanice TVP1, TVP2, TVN, TVN7 a religia.tv. V sousedním Rakousku lze s kartou ORF Digital přijímat nejenom veřejnoprávní kanály ORF1 a ORF2 (včetně regionálních oken) ale i komerční stanice Austria 9, Puls 4, ATV a třešničkou na pomyslném dortu je ORF1 HD - prvním program ORF ve vysokém rozlišení.

redakce





Reklama




Vybrané články