Quantcast

Na vysílači Trutnov - Černá hora skončí analogová ČT2 a začne digitálně ČT

| Tisk

obrázek V noci na úterý 1. září 2009 bude na vysílači Trutnov - Černá hora ukončeno letité analogové terestrické vysílání programu ČT2 (K40) a bude nahrazeno digitálním vysíláním všech čtyř programů České televize a stanic Českého rozhlasu v rámci tzv. multiplexu veřejnoprávní služby.

Veřejnoprávní DVB-T síť 1 na přelomu srpna a září 2009 rozšíří technickou dostupnost na téměř 75 procent území České repuliky pro více než 77 procent obyvatel České republiky. Vysílač Trutnov je v pořadí již 19. digitální vysílač velkého výkonu šířící multiplex veřejné služby. Informovala dnes o tom ČT.

V noci z pondělí 31. srpna na úterý 1. září 2009 se na vysílači Trutnov – Černá hora odehraje přechod od analogového k digitálnímu zemskému vysílání „střihem“. Nejprve těsně před půlnocí definitivně skončí analogové zemské vysílání ČT2 a krátce poté začne na uvolněném 40. kanálu digitální zemské vysílání veřejnoprávního multiplexu. Tento signál DVB-T pokryje většinu území Královéhradeckého kraje, sousedící okrajové oblasti Středočeského kraje a části Pardubicka, Semilska a Jablonecka.

"Diváci přijímající ČT2 analogově z vysílače Trutnov – Černá hora už od začátku července 2009 snadno rozeznají, že ladí signál, jehož vypnutí se blíží. Na nutný přechod na digitální příjem je upozorňují grafické prvky vložené přímo do obrazu druhého programu České televize – od 2. 7. 2009 známý piktogram (čtyři čtverečky v pravém spodním rohu obrazovky) a od 3. 8. 2009 navíc i textová lišta s bližšími informacemi. Od stejného data je rovněž jen do analogového zemského vysílání ČT2 z Černé hory zařazován několikrát denně speciální spot (ostatní vysílače v tu dobu vysílají běžné programové upoutávky)," říká k přechodu Štěpán Janda z ČT.

"Analogové zemské vysílání ČT2 z vysílače Trutnov – Černá hora včetně grafických prvků a spotu slouží jako zdrojový signál pro 33 analogových převaděčů. Tyto vysílače malého výkonu, lokálního významu tak sice vysílají v obrazu ČT2 piktogram, lištu i spot. Jedná se však pouze o důsledek jediného reálného technického řešení a i po 31. 8. 2009 zůstanou v provozu. Novým zdrojem se jim stane digitální zemské vysílání veřejnoprávního multiplexu z Černé hory spuštěné 1. 9 2009 v brzkých hodinách. Na něj pak budou přeladěné během krátké výluky v rozmezí několika hodin až dnů. Divákům přijímajícím signál z daných analogových převaděčů ČT2 (viz. tabulka) tedy zůstane analogový příjem druhého programu ČT zachován bez potřeby změn na anténách nebo přijímačích. Česká televize o tomto informovala místní samosprávu v dotčených obcích," popisuje Štěpán Janda.

Síť 1 obsahuje všechny čtyři programy České televize - ČT1, ČT2, ČT4 a ČT24, dále programy Českého rozhlasu a řadu doplňkových služeb jako je teletext, aktualizovaci software a dalščí.




obrázek
Mapa: Pokrytí multiplexu 1 z vysílače Trutnov - Černá hora (K40). Zdroj: České Radiokomunikace, a.s.


obrázek
Tabulka: Analogové převaděče ČT2 napojené na vysílač Trutnov – Černá hora (40. kanál)

redakce





Reklama




Vybrané články