Quantcast

Eutelsat posílí pozici 75E satelitem Eurobird 4

| Tisk

logo Evropský satelitní operátor Eutelsat významně posílí orbitální pozici 75 stupňů východně svým satelitem Eurobird 4, který bude sloužit vedle družic ABS 1 a ABS 1A. Eurobird 4 v současné době pracuje na nedaleké pozici 76°E jako Eutelsat W76.

Migrace satelitu o jeden stupeň je výsledkem strategické dohody Eutelsatu se satelitním operátorem Asia Broadcast Satellite (ABS), který již na pozici 75°E provozuje vlastní družici ABS 1. Nedávno odkoupil korejskou družici Koreasat 2. Ta nyní zde pracuje pod názvem ABS 1A.

Eurobird 4 se po krátké době opět přejmenuje. Po jeho nedávném uvedení do komerčního provozu jako Eutelsat W76 na 76°E se po přesunu opět bude jmenovat jinak - ABS 1B. Nový název významně posílí značku ABS v regionu Středního Východu, střední Asie a Ruska - tedy v teritoriích, kde ABS působí. ABS 1B bude zajišťovat kapacitu do roku 2012, kdy bude vynesen satelit ABS 2. Satelity ABS 1A i ABS 1B již inklinují. Mají ale ještě palivo pro zajišťování služeb do vynesení ABS 2.

Asia Broadcast Satellite (ABS) je jedním z nejrychleji rostoucích satelitních operátorů na světě. Provozuje ABS 1 a ABS 1A na pozici 75°E a pokrývají 4/5 světové populace - celou Asii, SNS, Střední Východ a velkou část Afriky a východní Evropy (příjem transpondérů je možný na Slovensku i v Česku).



ABS zajišťuje kompletní služby svým zákazníkům prostřednictvím uplinků v Hong Kongu a Německu. ABS je schopna nabídnout celou škálu služeb - od distribuce CATV, DTH (direct to home), VSAT, přístup k internetu a další. ABS 1 v současné době šíří více než 90 programů. Po nedávné akvizici Koreasat 2 převzala i společnost Mabuhay Satellite Corporation se satelitem Agila 2 (přejmenovaný na ABS 5).

Plánovaný satelit ABS 2 bude mít kapacitu 78 transpondérů a půjde o jeden z největších satelitů, který bude pracovat v FSS pásmu. Spolu s ABS 1 bude družice nabízet rozsáhlé pokrytí a 122 aktivních transpondérů v C, Ku a Ka pásmech.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články