Quantcast

Thor 5 a 6 zajistí kvalitní pokrytí pro UPC Direct

| Tisk

obrázek Satelity Thor 5 a Thor 6 norského satelitního operátora Telenor Satellite Broadcasting (TSBc) zajistí kvalitní pokrytí území signálem z pozice 0,8°W, která se stane novým domovem pro středoevropskou satelitní placenou službu UPC Direct. Tato platforma se během jara 2010 objeví na nové orbitální pozici 0,8°W a začne tak paralelní distribuce programů - vedle stávajících satelitů Astra (19,2°E) bude nabídka platformy také na družicích Thor 5 a Thor 6 (0,8°W). Na podzim příštího roku UPC Direct na satelitech Astra skončí. Kapacitu po česko-slovensko-maďarské platformě zřejmě převezmou francouzské a německé placené televize CanalSat a Sky Deutschland (dříve Premiere), případně i španělská Digital+.

Je zřejmé, že proces reinstalace parabol u zákazníků nemusí tak jednoduchý jako kupříkladu po sloučení platforem Cyfra+ s Wizja TV (přesun parabol Wizja TV z 19,2°E na 13°E), resp. CanalSat s TPS (přeladění antén ze 13°E na 19,2°E), kdy šlo o přetočení paraboly o pouhých 6,2°E. V případě UPC Direct je rozdíl mezi oběma pozicemi rovných 20 stupňů.

Telekomunikační družice Thor 5 a Thor 6 patří do nové generace satelitů TBSc s velkým výkonem a především vynikajícím pokrytím značné části Evropy. Tento fakt potvrzuje i například jeden z transpondérů platformy Digi TV (freq. 11,785 GHz, pol. H, SR 28000, FEC 5/6), který pracuje ze satelitu Thor 5.

Pokrytí satelitem Thor 5

Satelit Thor 5 má celkem tři svazky - T1 pro Skandinávii, T2 pro Evropu a T3 pro Střední Východ. Paket UPC Direct bude využívat T2, který ve střední, východní a severní Evropě nabídne vysoké EIRP 52 dBW (příjem s parabolami o průměru 60 cm). V Česku a na Slovensku lze naladit i svazek T1, který je určen pro skandinávskou pay-tv Canal Digital.

Kompletní technické informace o satelitu Thor 5 najdete v dalším článku.

Pokrytí satelitem Thor 6

S přesunem UPC Direct na 0,8°W se začala objevovat zmínka o družici Thor 6. Tento satelit zatím není na oběžné dráze a jeho vynesení je předběžně naplánováno na 20. října letošního roku. Pokud bude termím dodržen, start bez problémů, můžeme se ještě v závěru letošního roku dočkat prvních signálů z nového satelitu.

Prvním úkolem Thor 6 bude nahradit provoz za Thor 3, která je již na konci své předpokládané životnosti a dále také rozšířit aktivní transpondérovou kapacitu Telenoru pro další expanzi. Thor 6 bude mít celkem 2 footprinty - K1 pro Skandinávii a K2 pro střední a východní Evropu, Evropu a Kanárské ostrovy. Oba svazky bude možné přijímat v ČR a na Slovensku. Paket UPC Direct bude využívat beam K2.

Je zajímavé, že zatím nebyly zveřejněny výkony transpondérů v obou svazcích. Nicméně se předpokládají hodnoty EIRP podobné jako u družice Thor 5 a možnost příjmu transpondérů na paraboly malých rozměrů (průměr 60 cm). Ze stejné pozice 0,8°W/1°W vysílá i konkurenční Digi TV a pro provozovatele může začít boj o zákazníky. Jednodušší bude přejít z Digi TV na UPC Direct než naopak. Pro příjem služby Digi TV je totiž vhodnější parabola většího rozměru (80 cm a více).

obrázek
Obrázek č.1 - Předpokládaný footprint satelitu Thor 6, K1 (skandinávský svazek), obrázek: Telenor

obrázek
Obrázek č.2 - Předpokládaný footprint satelitu Thor 6, K2 (středoevropský svazek), obrázek: Telenor

Zajímavostí satelitu Thor 6 je jeho frekvenční využití. Pro svazek K1 bude využíváno tzv. sub-Ku pásmo, tedy kmitočty v rozsahu 10,7 až 10,95 GHz (celkem 16 transpondérů; horizontální a vertikální polarizace). Pro K2 bude sloužit pásmo 11,7 až 12,5 GHz (celkem 20 transpondérů, horizontální a vertikální polarizace).

Technické parametry Thor 6

Dodavatel satelitu: Thales Alenia Space
Pracivní pozice satelitu: 0,8°W
Stabilizační systém: tříosý
Životnost satelitu: 15 let
Počet transpondérů: 36 (16 v FSS a 20 v BSS pásmu)
Šířka pásma transpondérů: 27 MHz (FSS pásmo), 33 MHz (BSS pásmo)


Plánované vynesení: čtvrtý kvartál 2009 (předběžný termín: 20. října 2009)
Nosná raketa: Ariane 5
Kosmodrom: Francouzská Guyana
Hmotnost satelitu při startu: 2999 kg

Přesun UPC Direct na novou lokaci přinese zkvalitnění a rozšíření programové nabídky. Podle neoficiálních informací zde provozovatel služby nabídne i programy ve vysokém rozlišení (HDTV). Nabízí se možnost využití simulcryptu a HD signálů paketu Canal Digital ze satelitu Thor 5, který používá u těchto multiplexů svazek T2 - tedy s pokrytím celé Evropy.

Liberty Global vedle UPC Direct vlastní také rumunskou satelitní platformu Focus Sat (je na satelitu Thor 3, 0,8°W) a přesunem našeho "directu" dojde k maximálnímu zefetivnění nákladů na satelitní distribuci programů. Některé programy bude možné nabízet ve všech čtyřech zemích (např. HBO2, HBO Comedy, VH1, MGM, AXN Crime, AXN Sci-Fi a další).

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články