Quantcast

Nowa Cyfra+ a UPC Direct

| Tisk

NOWA CYFRA+Pravidelným čtenářům našeho serveru jistě neunikly dřívější informace o fúzi dvou největších provozovatelů polské placené TV - Cyfra+ s Wizja TV.

Dne 1.3.2002 se stalo vše skutkem a na satelitech Astra 19.2E a Hot Bird 13E odstartovala nová programová nabídka dvou bývalých paketů Cyfra+ a Wizja TV pod názvem Nowa Cyfra+.

Provozovatel si k šíření svého paketu zvolil satelitní systém společnosti Eutelsat - Hot Bird na pozici 13E. Vzhledem k tomu, že abonenti bývalé Wizji TV přijímali satelitní signály z družic Astra 19.2E, je po přechodnou dobu šířena programová nabídka paketu Nowa Cyfra+ souběžně přes oba satelitní komplexy družic Astra a Hot Bird.

Přechodné vysílání paketu Nowa Cyfra+ mělo být na satelitu Astra 19.2E ukončeno již koncem června 2002. Vysílání na Astře se však překvapivě prodlužuje. Doposud totiž nebyly všem abonentům přesměrovány paraboly na satelity Eutelsat.

Jak informuje satkurier.pl, ke 4.7.2002 bylo v Polsku přesměrováno 208 tisíc parabol z necelých 257 tisíc antén. Celá akce, která začala začátkem dubna 2002, se tak prodlužuje minimálně o 1 měsíc.

logo UPC DirectOdpojení polských programů na satelitu Astra 19.2E pocítí i čeští a slovenští diváci, neboť pro ně je na tomto satelitním systému vysílána programová nabídka UPC Direct, která doposud sdílela s polskou platformou Nowa Cyfra+ transpondéry.

Po přesměrování polských antén zřejmě již začátkem srpna 2002, bude muset UPC odevzdat společnosti Canal+ jeden ze čtyř tranpondérů - č.73 (kmit. 11,875 GHz, polarizace horizontální), na kterém jsou doposud vysílány mj. také programy pro české a slovenské diváky UPC Direct. Otázkou stále zůstává, jak se vypořádá vysílací společnost a české, slovenské i maďarské UPC s nedostatkem prostoru pro své programy.



Po zdražení služby UPC Direct od 1.7.2002 provozovatel zatím nenabízí žádné nové programy. Od 28.6.2002 diváci UPC Direct dokonce přišli i o český program TV3 (i když ne vinou UPC). Nové programy jsou zatím v nedohlednu.
Jednání s ČT i Primou jdou zřejmě do ztracena.
Galaxie Sport zatím asi nezaručuje vhodné podmínky pro přijetí do paketu, nemá podepsány smlouvy s dodavateli přenosů pro příští rok.
Stanice O, která bude v první fázi (od září) zařazena v paketu Czechlink, dosud nevysílá.
Teoretickou možností by mohlo být zařazení programu Nova, po změnách ve vedení stejnojmenné TV by mohla vzniknout nová situace pro jednání. Protože však UPC jako vždy neposkytuje žádné upřesňující informace, nezbývá než se nechat překvapit vývojem celé situace.Parabola.cz





Reklama




Vybrané články