Quantcast

Plánované programy v UPC Direct ?

| Tisk

Na stránkách Parabola.cz jsme Vás již několikrát informovali o významné fúzi dvou největších provozovatelů placené digitální satleitní televize - Wizja TV s Cyfra+. Nová programová nabídka byla divákům pod názvem Nowa Cyfra+ představena 1.března 2002 na satelitech Astra 19.2E a Hot Bird 13E, tedy na domovských pozicích bývalých platforem Wizja TV a Cyfra+. Po přechodné době, která potrvá do konce června, bude programová nabídka vysílána přes oba zmíněné satelity. Poté již jen přes satelity Eutelsat Hot Bird.

UPC DirectFúze polských platforem zasáhla částečně i diváky v ČR, SR a Maďarsku, tedy v zemích, kde působí pay-tv nabídka UPC Direct, která sdílí s paketem Nowa Cyfra+ na satelitech Astra 19.2E čtyři transpondéry. A právě na nich byly 'vměstnány' i nové TV i R programy nové polské platformy Nowa Cyfra+. Kvalita obrazu i zvuku se i u původně vysílaných programů pro ČR a Slovensko mírně zhoršila. Všeobecně se již netrpělivě očekává na konec června 2002, kdy mají být přeladěny poslední paraboly polských abonentů paketu Nowa Cyfra+ a tím i odpojeny polské programy na satelitech Astra 19.2E.

V minulém týdnu zřejmě nepříjemně překvapila většinu netrpělivých abonentů zpráva, že UPC musí do konce června 2002 opustit transpondér č.73 (kmit. 11,875 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4) a předat společnosti Canal+, která jej použije pro jiné země, kde provozuje pay-tv.

Znamená to tedy, že během června dojde k výrazným změnám v programovém obsazení zbývajících transpondérů UPC - tedy na kmitočtech 11,992 GHz, 12,305 GHz a 12,383 GHz (ve všech případech: polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4).



Radio KISSVysílání paketu UPC Direct jen na třech transpondérech dává na první pohled již podstatně menší naději na nové programy v této platformě. Ale již teď se objevují první zprávy na zahraničních satelitních serverech, na co se mohou abonenti UPC Direct těšit. Zřejmě již od léta se v paketu bude vysílat první české rádio KISS. Na start stanice si budeme muset opravdu počkat až do léta, neboť jak jsme již uvedli, na transpondérech v současné době není dostatek místa pro vysílání dalšího programu. 'Od června se uvolní místo po odchodu polských kanálů. Nákladová kalkulace za přenos signálu přes satelit je zpracovávána v Holandsku - zde se musí obě strany domluvit', říká F. Malina, tiskový mluvčí UPC. 'V tuto chvíli nejsem schopen říci, zda a kdy bude Kiss na satelitu (DTH)', dodává pan Malina.

Všeobecně se očekává, že po odchodu polských programů se dočkají i příznivci sportu - české stanice GALAXIE SPORT, která je doposud vysílána pouze přes satelit Eutelsat W1 (pozice 10E), kmitočet 12,703 GHz, polarizace vertikální, SR 2963, FEC 3/4. Signál je zabezpečen proti neautorizovanému příjmu systémem Irdeto.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články