Quantcast

UPC Direct musí opustit transpondér

| Tisk

logo UPC DirectJak jsme Vás již na serveru Parabola.cz informovali, došlo v Polsku k významné fúzi dvou největších provozovatelů placené TV - Wizja TV s Cyfra+. Nová 'sloučená' nabídka je vysílána pod názvem Nowa Cyfra+. Vzhledem k tomu, že původní platformy Wizja TV a Cyfra+ vysílaly přes odlišné satelitní systémy (Wizja Astra, Cyfra+ Hot Bird), je po přechodnou fázi pro polské diváky vysílána nová nabídka Nowa Cyfra+ přes oba zmíněné satelitní systémy. Jako 'domovský' satelit si provozovatel pro paket Nowa Cyfra+ zvolil pozici 13E, satelitní komplex družic Eutelsat Hot Bird.

Změnu - sloučení dvou polských platforem - pocítili i diváci v Česku, Slovensku a Maďarsku. V těchto zemích je vysílána pay-tv nabídka UPC Direct, která sdílí 4 transpondéry na satelitu Astra 1G s polskou nabídkou Nowa Cyfra+. Začátkem března 2002 došlo k určitému poklesu kvality obrazu u všech TV programů na těchto transpondérech. Všeobecně se očekávalo, že po přechodné době, 3-4 měsíců, tedy doby, kdy budou přeladěny poslední přijímací antény diváků v Polsku, budou odpojeny všechny polské programy na satelitu Astra 19.2E a dojde tak ke zlepšení kvality obrazu u programů UPC Direct.



Situace se však komplikuje, neboť do konce června 2002 musí UPC 'odevzdat' transpondér číslo 73 společnosti Canal+. Transpondér bude využíván pro francouzský (CSD France), španělský (CSD Espana), či případně holandský (Canal Digitaal) Canal+.

Na transpondéru č.73 (kmitočet 11,875 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4) je vysíláno celkově 12 TV programů: TVN Siedem, TV Puls, MTV Polska, Extreme Sports Channel, TVN, HBO Czechia, MTV European, Spektrum International, TV 3 CZ, Canal +, Viasat 3, Magyar 2; z toho pro ČR jsou vysílány Extreme Sports Channel, HBO Czechia, MTV European, Spektrum a TV3 CZ. Všechny TV programy, kromě TV Puls, jsou zakódovány systémem CryptoWorks. Na transpondéru dále nalezneme i tři rádia: RMF FM, Radio Caroline a Radiostacja (ta jako jediná je kódovaná).

Od července tak zbudou pro UPC Direct (ČR, SR a Maďarsko) již jen tři transpondéry: č.79 (kmit. 11,992 GHz, polarizace horizontální), č.95 (12,304 GHz, polarizace horizontální) a 99 (kmit. 12,382 GHz, polarizace horizontální). Situaci by mohl zachránit jen rychlejší přesun polských programů na družici Eurobird. Jen tak by nemusela být ohrožena, nebo případně dříve zlepšena kvalita přenášených programů UPC Direct. Parabola.cz





Reklama




Vybrané články