Quantcast

SPI vrátila licence na Nostalgia Musica a Revolution TV

| Tisk

Filmová a distribuční společnost SPI International již neplánuje projekty hudebních kanálů Nostalgia Musica a Revolution TV. SPI vrátila licence i na další původně plánované projekty.

SPI International prostřednictvím společnosti HELP FILM v minulosti získala licence na programy pod názvy Nostalgia, Action Box, Lady Box, Nostalgia Musica a Revolution TV. Na všechny tyto projekty provozovatel vrátil licence zpět české Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Český regulátor vydal o této skutečnosti provozovateli osvědčení. Licence pro kanál Nostalgia zanikla 1.11.2009. Pro ostatní uvedené stanice 1.2.2010.

Pro kanál Nostalgia získal subjekt licenci 18. října 2005. Televize zaměřená na české a slovenské filmy ze 60. až 80. let minulého století vysílala od konce května 2008 do konce října / októbra 2009. Pak byl program nahrazen novým produktem Kino CS, který si licencovala jiná firma - Film Europe. Kino CS se stal základem pro nově vznikající skupinu "CS" kanálů. Tu již začátkem letošního roku rozšířil program Doku CS a v dubnu by měl odstartovat třetí z programů - Muzika CS. Společnost Film Europe bude všechny tři programy kabelovým operátorům prodávat v podobě prémiového balíčku. Má být levnější než HBO.

Další projekty SPI - Action Box, Lady Box, Nostalgia Musica a Revolution TV nikdy nezahájily vysílání. Kanál Nostalgia Musica bude pravděpodobně nahrazen již zmíněným retro hudebním programem Muzika CS. Program Revolution TV měl být hudební stanicí pro mladé. Český i slovenský trh je již poměrně nasycen hudebními programy a je otázkou, zda by nová stanice získala diváky - na trhu již funguje Óčko, Music Box, Musiq1 a částečně lze do této skupiny zařadit i českou mutaci MTV. Divák má k dispozici i balík zahraničních hudebních stanic - například MTV Dance, MTV Hits, MTV Rocks, VH1, VH1 Classic a další jsou volně dostupné na satelitu.

Action Box a Lady Box měly být zaměřené pro muže a ženy. Action Box měl nabídnout adrenalinové pořady a Lady Box obsah, které vyhledávají ženy (seriály, zábava atp). Obě stanice získaly licenci 10.3.2009. Kanály mohly najít konkurenci u AXN, Zone Romantica a na Slovensku u TV Doma.

Hudební projekty Nostalgia Musica a Revolution TV získaly licenci 26.8.2008, resp. 29.7.2008.

SPI nyní plánuje jiné programy - Fight Box (bojové sporty) či Fashion Box (móda, životní styl). Zatím není jasné, zda a kdy vůbec odstartují. Začátkem března / marca tohoto roku zahájil vysílání v českém jazyce další z kanálů SPI - Filmbox Family. Program zatím není dostupný pro DTH zájemce v Česku a na Slovensku.



Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém posledním zasedání dále zahájila s provozovatelem HELP FILM, s. r. o. správní řízení z moci úřední pro možné porušení licenčních podmínek, zakotvujících, že ve vysílání programu Film Box bude 5% vysílaných pořadů opatřeno skrytými nebo otevřenými titulky pro sluchově postižené a že ve vysílání tohoto programu bude z celkového vysílacího času tvořit 30% tvorba ČR a SR, neboť z výkazů poskytnutých provozovatelem za rok 2009 vyplynulo, že požadované podíly nebyly dodrženy.

Český regulátor dále se stejným subjektem zahájil správní řízení z moci úřední pro možné porušení licenčních podmínek, zakotvujících, že ve vysílání programu FILMBOX EXTRA bude 5% vysílaných pořadů opatřeno skrytými nebo otevřenými titulky pro sluchově postižené a že do vysílání tohoto programu budou zařazovány filmy vyrobené v zemích národnostních menšin žijících v ČR (Slovensko, Maďarsko, Polsko), neboť z výkazů poskytnutých provozovatelem za rok 2009 vyplynulo, že uvedené požadavky licence nebyly dodrženy.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články