Quantcast

Telenor ukončil šíření CETV, Musicbox a SK rádií na Thoru 3

| Tisk

logo Satelitní operátor Telenor Satellite Broadcasting (TSBc) dnes ukončil provoz dvou multiplexů na starém satelitu Thor 3 (0,8W). Pakety obsahovaly i slovenské televizní a rozhlasové stanice, které nyní najde zájemce na nových kmitočtech. Musí si je ale naladit.

Důvodem k přesunů programů ze satelitu Thor 3 na novější družice Thor 5 a Thor 6, které probíhají, je dovršení očekávané životnosti satelitu Thor 3. Telekomunikační aparát Thor 3 byl vynesen v červnu 1998 a jeho očekávaná životnost je 11,5 let.

Z těchto důvodů se musí všechny služby ze staré družice Thor 3 přesunout na nové satelity Thor 5 a 6. Ve většině případů transfer programových služeb na jiné družice přínáší i změna kmitočtů a tedy nutný krok na straně satelitních diváků - programy si s novými parametry naladit.

původní technické parametry:

satelit: Thor 3 (0,8°W)
kmitočet: 11,823 GHz
polarizace: horizontální
SR: 28000
FEC: 7/8
norma: DVB-S

nové technické parametry:

satelit: Thor 6 (0,8°W)
kmitočet: 11,919 GHz
polarizace: vertikální
SR: 28000
FEC: 7/8
norma: DVB-S

šířené programy (pokud není uvedeno jinak FTA): BGTV, Tiankov TV, RTR Planeta, STS TV Dixi (Conax), TNT Bravo (Conax), Party TV, Pro TV Chisinau (Conax), NIT, Prime (Conax), Moldova 1 (Conax), TV7 Moldova (Conax), Eu TV, N4 (Conax), Mynele TV, SET, Radio 10, Radio Antena C, Radio Vocea Sperantei

původní technické parametry:

satelit: Thor 3 (0,8°W)
kmitočet: 12,169 GHz
polarizace: horizontální
SR: 28000
FEC: 7/8
norma: DVB-S

nové technické parametry:

satelit: Thor 6 (0,8°W)
kmitočet: 11,958 GHz
polarizace: vertikální
SR: 28000
FEC: 7/8
norma: DVB-S




šířené programy (pokud není uvedeno jinak FTA): City TV Bulgaria, M Sat (Conax), TV Lux, CETV, Planeta TV (Conax), TV SKAT, Heros TV, Pro.bg (Conax), Musix Box Slovakia, Ring.bg (Conax), Alpha Radio, Radio Z-Rock, Radio Fresh!, Radio City Bulgaria, BG Radio, Star FM Bulgaria, Radio N-JOY, Focus Radio Veliko Tarnovo, Radio 1 Bulgaria, Radio FM+, Pro FM Bulgaria, Radio FM+ Bulgaria, Radio City 2, Radio Veronika, Focus Radio Pirin, NRJ Bulgaria, OMV Romania, Alpha Radio, Horner Radio, Focus Radio Sofia, Hit FM a Radio 1 Rock

Druhý multiplex, dnes vysílaný jen na kmitočtu 11,958 GHz, obsahuje také slovenské nekódované televizní programy TV Lux, CE TV, Music Box Slovakia a dále rozhlasové stanice Hornet Radio, a Hit FM.

Se změnou satelitu zároveň došlo ke zkvalitnění pokrytí Evropy. Výše uvedené stanice je nyní možné přijímat v západní Evropě (od Německa až po Španělsko, na Kanárských ostrovech až po část Velké Británie a Irska s parabolami malých rozměrů (od cca 80 cm). Doposud to nebylo možné.

Přeladění na nové kmitočty se dotkne i u rumunské pay-tv služby Focus Sat. Ta přechází na nové transpondéry satelitů Thor 5 a Thor 6, které bude společně využívat se středoevropskou platformou UPC Direct. Připomeňme, že testovací vysílání programů UPC Direct z nové pozice 0,8°W bylo zahájeno v pátek 26.3.2010. Celkem bylo zaktivováno 10 transpondérů, z toho jeden DVB-S2 multiplex pro šíření obsahu ve vysokém rozlišení (HD).

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články