Quantcast

Návštěva u rakouského vysílače Krippenstein

| Tisk

V dnešním článku navazuji na řadu reportáží z návštěv terestrických vysílačů u našich západních sousedů. Dnešní zastávkou bude vysílač u našich jižních sousedů - rakouský vysílač na vrcholu Krippenstein /2109 m.n.m./


foto
Krippenstein leží nad vesnicí Obertraun, na břehu jezera Hallstätter See. Pohodlně se nahoru dostanete lanovkou, méně pohodlně i pěšky po cestě. Na fotce je pohled na jezero, městečko Hallstatt.


foto
foto

Z vrcholu Krippensteinu se můžete vydat objevovat masiv Dachsteinu.


foto
Dachstein – 2995 m.n.m.

Nedaleko se nachází jezera Bad Aussee a Grundlsee. Velká jezera, v létě šikovná na koupání. Jen parkování u něho je obtížné. Vlastně tak obtížné není, ale převážně musíte stát na placených parkovištích.


foto

Na vrcholu Krippensteinu se nachází ocelový stožár, ukotvený v masivním betonovém základu.


foto
foto

Z tohoto vysílače je v současné době odbavován DVB-T MUXA ORS s programy OFR1, ORF2 s hornorakouskou a salzburskou mutací a ATV. Vysílání probíhá na 32 kanále, výkonem 200W ERP, ve vertikální polarizaci.


foto
Rakvička Kathrein pro 32 kanál ORS DVB-T MUXA - /vertikal/


foto
Štítek na zadní straně UHF rakvičky Kathrein prozrazuje, že se uvnitř nachází vertikální anténní systém.

Digitální TV vysílání bylo zde zahájeno 27.10.2009 a do 17.11.2009 zde probíhalo souběžně s dosluhujícím analogovým vysíláním, od 17.listopadu 2009 probíhá TV vysílaní výhradně v normě DVB-T, s modulací 16QAM.


foto

Dále se zde odbavuje VKV vysílání třech stanic rakouského rozhlasu.

Österreich 1 - 89,2MHz – 10W ERP
Radio Oberösterreich - 93,5MHz – 10W ERP
Hitradio Ö3 – 98,4MHz – 10W ERP.
Vysílací výkony jsou adekvátní pokrývanému území městečka Hallstatt a blízkého okolí/Obertraun/.

I zde se vysílá ve vertikální polarizaci.


foto
foto

Další zajímavostí, která vás na vrholu Krippensteinu čeká je famózní vyhlídková plošina, která je známá pod názvem „Pět Prstů“.

Pět prstů Krippenstein je vyhlídka, jejíž konstrukce připomíná tvar ruky, proto získala takový název. Pět jednotlivých můstků o rozměrech asi 4x1 m, vybíhá nad sráz. Jeden z můstků je např. celý se skla. Druhý můstek disponuje barokním rámem, díky kterému si můžete udělat obrázek okolí v rámu. Třetí můstek je vybaven trampolínou, která není přístupná, ale která symbolizuje svobodu hor. Čtvrtý můstek má v podlaze díru a pátý je vybaven dalekohledem, které je návštěvníkům bezplatně k dispozici.


foto
Aktraktivní pohled do údolí – tzv. „mezi prsty“


foto
K vyhlídce Pět prstů Krippenstein se dostanete pomocí lanovky z obce Obertraun. Od lanovky na vrcholu Krippenstein vede zážitková turistická stezka až po Kříž, která nabízí další krásné vyhlídky.

Vyhlášená je tak i vyhlídka "Weltnaturerbe-Blick" ("Pohled na Světové přírodní dědictví") nad centrem Krippensteinu, která umožňuje ideální výhled na oba ledovce Dachsteinu. Cesta k této vyhlídce je bezbariérová a umožňuje tak zážitek z vyhlídky opravdu každému. Cestou k vyhlídce Pět prstů Krippenstein můžete také navštívit nově od roku 2009 vyhlídku "Welterbe-Spirale“ ("Spirála světového dědictví“) , která se nachází přímo na vrcholu Krippensteinu, v nadmořské výšce 2100 m. Zajímavostí je, že u této vyhlídky je nainstalována kamera, která vás vyfotí a vzpomníkové fotografie z ní si můžete zdarma stáhnout z webu dachsteinwelterbe.at.

Ještě pár zajímavých snímků:


foto
Odložená UHF rakvička Kathrein…




foto
a konektor pro přívodní kabel od koncového stupně….


foto
Odložená anténa Kathrein pro rozsah 174 až 230MHz.


foto
Made in Western Germany.
Ach jo, to byly časy….

foto

Tolik reportáž z návštěvy vrcholu Krippenstein a místního vysílače.

Saxon





Reklama




Vybrané články