Quantcast

California LNB 0,5dB - zlepšete si příjem

| Tisk

LNB CaliforniaPro příjem digitálních televizních a rozhlasových signálů z nejsledovanějších satelitů Astra, Hot Bird a EuroBird díky novým družicím dnes většinou postačuje parabolická anténa o velmi malých rozměrech 70 - 80 cm. Tato velikost postačuje často i ve ztížených příjmových podmínkách (déšť, sněžení).

Náročnějším divákům však tyto rozměry zdaleka nebudou dostačovat. Chce-li však zájemce přijímat i družice, jejichž vyzařovací diagram není příznivě nakloněn českým a slovenským divákům, musí volit větší parabolickou anténu, která zajistí i příjem slabších družic. Typickým příkladem tatových satelitů jsou družice Turksat, některé družice Intelsat či Arabsat.

LNB CaliforniaParabolická anténa o velkém průměru je pro lovce satelitních signálů nejdůležitějším prvkem venkovní přijímací jednotky. Ne každý může z různých důvodů velkou parabolickou anténu namontovat. V tomto případě (menší anténa) je vhodné uvažovat, jak vylepšit příjem slabých signálů, které jsou na hranici příjmu. Jednou z možností je pořízení kvalitnějšího LNB, který dokáže zlepšit signál i při použití paraboly o menším průměru.
(Nejlepší kombinací je ale samozřejmě - větší anténa + kvalitní konvertor - LNB).

Jedním z nejdůležitějších parametrů LNB je jeho šumové číslo. Čím je hodnota šumového čísla nižší, tím by měl být LNB kvalitnější a přijímaný signál silnější.

Na trhu byly doposud zpravidla LNB o šumovém čísle 0,7 a 0,6 dB, které představovaly v období několika posledních let určitý standard. Uvedená čísla platí pro konvertory tzv. single (jeden výstup). U ostatních - Twin i Quatro byly parametry většinou horší.

California LNB
Situace se však začíná zlepšovat. Na trhu se objevují nové typy LNB, které mají šumové číslo lepší (0,5dB). Jednou z firem, která na náš trh dodává LNB s tímto šumovým číslem, je známý americký výrobce California Amplifier, mj. výrobce populárních antén MMDS. California Amplifier na trh uvádí tři nejběžněji používané modely konvertorů v nové modelové řadě nazvané Série NOVA: modely Single, Twin a Quad. Model Single je určen pro jeden satelitní přijímač, Twin se dá použít pro dva nezávislé satelitní přijímače a model Quad dokonce až pro čtyři nezávislé satelitní přijímače v jakékoliv kombinaci analog - analog, digitál - analog, digitál - digitál. Všechny modely mají šumové číslo 0,5 dB.



LNB CaliforniaKonventory California lze charakterizovat jako kvalitní LNB o nízké hmotnosti a malých rozměrech. Samozřejmostí je podpora příjmu digitálních signálů v Ku pásmu v celém rozsahu (10,7 až 12,75 GHz).

ZÁVĚR
Nové LNB California Nova rozšiřují paletu dostupných LNB na českém a slovenském trhu. Velkým kladem těchto LNB je jejich zaručené šumové číslo 0,5dB, vyrovnaná charakteristika v celém přijímaném pásmu i ostatní vlastnosti, které skutečně odpovídají parametrům, které udává jejich americký výrobce California Amplifier.
Za příznivou cenu (od asi 900 Kč) se dají na českém trhu získat velmi kvalitní značkové konvertory pro ofsetové paraboly, které se mohou stát velmi oblíbenými nejen u lovců slabých signálů. Distribuci konvertorů zajišťují pro další prodejce i koncové zákazníky v České republice Omko Brno a Prodejci Humax.

Některé technické parametry LNB California NOVA:

ModelNOVA-1NOVA-2NOVA-X
PopisSingle Universal LNBTwin Universal LNBQuad Universal LNB
Vstupní frekvence (Low Band)10,7-11,7 GHz
Vstupní frekvence (High Band)11,7-12,75 GHz
Výstupní frekvence (Low Band)950 - 1950 MHz
Výstupní frekvence (High Band)1100 - 2150 MHz
Šumové číslo0,5dB
Frekvence L.O. (Low Band)9,75 GHz
Frekvence L.O. (High Band)10,6 GHz
Polarizacelineární
Pracovní teplota-40° až +60°C
Výstup (75Ohmů, typ 'F' samice)SingleTwin (2 výstupy)Quad (4 výstupy)


Parabola.cz





Reklama




Vybrané články