Quantcast

Společný postup RRTV a ČTÚ po přechodu na digitální TV vysílání

| Tisk

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, jako ústřední správní úřad, který vykonává státní správu v oblasti rozhlasového a televizního vysílání, a Český telekomunikační úřad, jako ústřední správní úřad pro výkon státní správy ve věcech stanovených zákonem č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích, s ohledem na to, že v Čl. IV Přechodných ustanovení zákona č. 302/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 483/1991 Sb., o České televizi, a některé další zákony, bylo stanoveno, že za den dokončení přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání v České republice se považuje 11. listopad 2011, sdělují následující:

* Dnem následujícím po dni dokončení přechodu zemského analogového televizního vysílání na zemské digitální televizní vysílání, tedy dnem 12. listopadu 2011, bude možné zahájit vysílání programu na základě licence k zemskému digitálnímu televiznímu vysílání udělené podle § 25 zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání a o změně dalších zákonů.

* Program provozovatele šířený na základě výše uvedené licence bude možné umístit v rámci příslušné sítě elektronických komunikací (vysílací sítě 2, 3 a 4) dle dohody s podnikateli zajišťujícími sítě elektronických komunikací.

* V případě regionálního digitálního televizního vysílání šířeného prostřednictvím vysílačů bude možné umístit program v rámci stávajících vysílacích sítí určených pro regionální zemské digitální televizní vysílání (vysílací síť 2 a zejména vysílací síť 3).

* Pokud jde o kmitočty pro lokální digitální televizní vysílání šířené prostřednictvím menších samostatných vysílačů, bude z technických důvodů možné přistoupit k jejich koordinaci a následnému stanovení územního rozsahu vysílání diagramem využití rádiových kmitočtů až po úplném dokončení procesu digitalizace a celkovém vypnutí analogového vysílání, tedy po 30. červnu 2012. Technické možnosti přidělení takových technických prostředků pro lokální (místní a regionální) digitální televizní vysílání budou v příslušných lokalitách závislé zejména na výsledcích mezinárodní kmitočtové koordinace.



* Z důvodů uvedených v předchozím odstavci bude rozšíření územního rozsahu zemského digitálního televizního vysílání ve smyslu § 20 odst. 4, resp. 21 odst. 1 písm. b) zákona č. 231/2001 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání, technicky možné až po úplném dokončení procesu digitalizace a celkovém vypnutí analogového vysílání, tedy po 30. červnu 2012. Obdobně pak bude takové rozšíření územního rozsahu digitálního vysílání závislé na výsledcích mezinárodní koordinace.

* O dalších možnostech využití kmitočtů pro zemské digitální televizní vysílání pro celoplošné, regionální nebo lokální vysílání bude Český telekomunikační úřad veřejnost nejpozději k červnu 2012 podrobně informovat.

RRTV





Reklama




Vybrané články