Quantcast

Satelity Eutelsat šíří více než 4000 TV kanálů

| Tisk

logo Francouzský satelitní operátor Eutelsat dnes oznámil překročení hranice 4 tisíc televizních kanálů. Toto číslo dosáhl na konci roku 2011. Výsledek odráží téměř 30 let nepřetržitého růstu kanálů od prvního TV vysílání v Evropě.

K výraznému růstu Eutelsatu pomohla zejména orbitální pozice 7°W, kde od konce loňského roku pracuje nový telekomunikační satelit Atlantic Bird 7. 4000. kanálem se stala stanice Rotana Cinema věnovaná klasickém i současném filmům v arabštině. Stanice je součástí rodiny Rotana.

Čísla ukazují popularitu satelitů Eutelsatu. Během pěti let se počet stanic zvýšil o 2000. Eutelsat nyní nejrychleji roste na Středním Východě, v Africe, Rusku a ve střední Evropě, kde v loňském roce uvedl do provozu nové satelity - vedle zmíněné družice Atlantic Bird 7 pro země v severní Africe a na Středním Východě na 7°W také Eutelsat W3C na pozici 16°E pro střední Evropu a francouzsky hovořící ostrovy v Indickém oceánu.


obrázek

Graf: Podíly jednotlivých pozic Eutelsatu na počtu programů

100% digitální vysílání, HDTV roste

Na konci roku 2011 došlo na satelitech Eutelsat k ukončení šíření posledních analogově šířených programů. Eutelsat je první satelitní společností, která poskytuje programy výhradně v digitálním přenosu. Přechod na digitální vysílání umožnil rozšíření a diverzifikaci tématických televizní stanic a pomohl k rozvoji televize ve vysokém rozlišení (HDTV). HD vysílání bylo v západní Evropě zahájeno v roce 2005 a dnes má 7 procentní podíl na všech TV trzích, kde Eutelsat poskytuje své služby.

Mix placených a volných TV programů

Placená televize a FTA stanice pokračují paralelně ve svém růstu. 60 procent z kanálů na satelitu Eutelsat jsou placené stanice, k dispozici ve více než 40 platformách, které pracují na trzích v Evropě, Rusku, na Středním Východě a v Africe. 40% jsou FTA stanice s největší koncentrací volného vysílání na vlajkové lodi Eutelsat Hot Bird a na pozici 7°W.


obrázek

Graf: Růst počtu TV programů na satelitech Eutelsat



Klíčové milníky Eutelsatu ve vysílání

1983 - Eutelsat přenáší první satelitní TV signál v Evropě
1995 - Zahájení prvního komerčního digitálního vysílání v DVB-S
2001 - Dosažení počtu 1 tisíce programů
2005 - Uvedení prvního kanálu ve vysokém rozlišení (HDTV)
2006 - Dosažení hranice 2 tisíc programů
2008 - Dosažení hranice 3 tisíc programů
2011 - Vypnutí analogového satelitního vysílání

redakce





Reklama




Vybrané články