Quantcast

ČAEK připravuje kongres s mezinárodní účastí

| Tisk

Maximální užitek širokopásmových služeb – vzkaz představitelů průmyslu elektronických komunikací, vysílání a převzatého vysílání státní správě,“ tímto tématem se bude zabývat poslední diskusní panel chystané mezinárodní konference, pořádané v rámci letošního kongresu České asociace elektronických komunikací o. s. (ČAEK). Konference se koná 25. dubna 2012 v hotelu Crowne Plaza v Praze - Dejvicích.

V souvislosti s připravovanou aukcí kmitočtů se v současné době mluví zejména o mobilním širokopásmovém připojení k síti Internet prostřednictvím přenosných zařízení. Nemělo by se však zapomínat ani na rozvoj pevných sítí. Přestože již bylo mnohokrát konstatováno, že dobrý přístup k širokopásmovému připojení podporuje konkurenceschopnost mnoha odvětví, v Evropské unii stále nedochází ke shodě jak účelně podpořit rozvoj sítí a služeb,“ říká prezident ČAEK Zdeněk Vaníček.

Bohužel i v ČR další rozšiřování širokopásmových služeb spíše stagnuje a to i z hlediska příznivějšího vývoje cen. Stát novými pravidly umožnil vstup konkurence na místní trh. Nový vítr do telekomunikačních služeb zde ale spíše přinášely různé soukromé subjekty, které přicházely s něčím novým. Dlouhodobá státní politika na podporu nových komunikačních technologií nesehrála tak výraznou roli, jak by bylo třeba.

Je samozřejmě vždy otázkou, nakolik je zasahování státu do trhu žádoucí,“ míní Vladimíra Chlandová, předsedkyně představenstva ČAEK, „nicméně o koncepci rozvoje je určitě nutno diskutovat, je třeba mít představu, kam chce česká ekonomika v následujících letech dojít.“

V diskusním panelu na výše uvedené téma očekává náměty i srovnání s jinými zeměmi. Pozoruhodné mohou být i některé zahraniční rozvojové koncepce.

Dodatečné informace k panelové diskusi:
Název: Maximální užitek širokopásmových služeb – vzkaz představitelů průmyslu elektronických komunikací, vysílání a převzatého vysílání státní správě (závěrečná panelová diskuse)

* Místo a čas: hotel Crowne Plaza Prague v Praze-Dejvicích, 25. 4. 2012, 16.30 – 17.45 hod.

* Úvodní slovo: Ekonomická situace a nástroje a politiky na podporu ICT v EU – Petr Zahradník – projektový manažer a konzultant EU Office České spořitelny, člen Národní ekonomické rady vlády

Účastníci:
Prof. Václav Havlíček – rektor Českého vysokého učení technického v Praze
Václav Bartoň – generální ředitel, UPC Česká republika, s.r.o.
Jakub Chytil – člen představenstva, Telefónica Česká republika
Ondřej Zach – Senior Vice President, Programming & Acquisition HBO Central Europe, Executive Director & jednatel HBO Česká republika, spol. s r.o.
Moderuje: Libor Kudláček

Informace k organizaci konference ČAEK:
Česká asociace elektronických komunikací o. s. (ČAEK) pořádá svou každoroční konferenci v rámci kongresu s mezinárodní účastí dne 25. dubna 2012 v hotelu Crowne Plaza Prague v Praze-Dejvicích.

Hlavním tématem výročního setkání ČAEK bude „Svět sítí a služeb elektronických komunikací a vysílání“. Program konference je kromě diskuse o pirátství na internetu rozdělen ještě do následujících tématických bloků:

• Digitální Česko a reforma evropského předpisového rámce pro sítě a služby elektronických komunikací;

• Audiovizuální mediální služby a ochrana obsahu, návrh zákona o audiovizi;

• Maximální užitek širokopásmových služeb – vzkaz představitelů průmyslu elektronických komunikací, vysílání a převzatého vysílání státní správě.

Program konferenční části kongresu a další aktuální informace jsou k dispozici na webových stránkách: www.caek.cz. Podmínkou účasti na konferenci je včasná registrace (přihláška je k dispozici rovněž na webových stránkách).

Nad Kongresem ČAEK 2012 převzal záštitu rektor ČVUT v Praze prof. Ing. Václav Havlíček, CSc. Konferenční část zahájí Fabio Colasanti, prezident International Institute of Communications (bývalý generální ředitel Generálního ředitelství pro informační společnost a média Evropské komise), a Igor Němec, předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů. V úvodní besedě dále vystoupí Pavel Dvořák, předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu, Ladislav Mikuš, předseda Telekomunikačního úřadu Slovenské republiky, Hynek Brom, I. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a Jan Duben, ředitel sekce harmonizace a komunikačních služeb Ministerstva průmyslu a obchodu. Účastníci úvodní panelové diskuze budou besedovat o těchto otázkách:

Usnesení vlády České republiky ze dne 19. ledna 2011 č. 50, o Státní politice v elektronických komunikacích - Digitální Česko, kterým vláda schválila Státní politiku v elektronických komunikacích - Digitální Česko.

Rozvojová kritéria v přídělech rádiových kmitočtů v pásmu 790 - 862 MHz, ve smyslu bodu 6.2 Státní politiky v elektronických komunikacích.



Reforma předpisového rámce pro elektronické komunikace ve světle stanovisek EP, Rady a Komise a novely zákona o elektronických komunikacích

Sepětí a rozsah ochrany hospodářské soutěže v regulovaném prostředí elektronických komunikací

Ochrana soukromí a svět elektronických komunikací

PR článek

Česká asociace elektronických komunikací o. s.
Mgr. Evžen Staněk, tiskový mluvčí Kongresu ČAEK 2012





Reklama




Vybrané články