Quantcast

ČAEK 2014: I překotná regulace zaostává za realitou

| Tisk

logo Česká asociace elektronických komunikací z. s. (ČAEK) uspořádá 23. dubna 2014 v hotelu Crowne Plaza Prague v Praze - Dejvicích každoroční konferenci pod ústředním heslem:

Elektronické komunikace – faktor hospodářské prosperity a růstu.

15. výroční konferenci ČAEK 2014 zahájí Igor Němec, předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů, který nad touto stěžejní akcí ČAEK v roce 2014 převzal záštitu. V úvodu dále vystoupí předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák.

Program konference je rozdělen do čtyř tematických bloků. Úvodní diskusní blok (panelová diskuse) bude věnován aktuálním otázkám v oblasti právní úpravy elektronických komunikací, regulace sítí a služeb elektronických komunikací – vývoje, trendů, perspektiv, konkrétně:

Regulace sítí a služeb elektronických komunikací – vývoj, trendy, perspektivy (název bloku)

Témata:
• diskuse o smluvních pokutách a jejich vymáhání
• ochrana spotřebitele
• účinnost novely zákona o elektronických komunikacích č. 214/2013 Sb.
• doporučení ČTÚ k obsahu smluv s poskytovateli
• rozhodování sporů
• nové role pro regulátora podle evropské úpravy

V reálném životě, v sektoru elektronických komunikací obzvláště, je nutno mít zajištěnu ochranu podnikání vlastní firmy proti nesolidním obchodním partnerům. Smlouvy a v nich stanovená penále a pokuty za neplnění dohodnutých podmínek, jsou samozřejmostí. Jinou otázkou je jejich účinné vymáhání. Soudní procesy bývají velmi zdlouhavé a často složité i pro samotné soudy, které nejsou v daném oboru specializovány. I po vítězném rozsudku pak nastupuje otázka skutečného vymáhání dlužných částek a pokut… „Situace s účinnou vymahatelností oprávněných požadavků je v České republice stále složitá, proto považujeme za důležité věnovat alespoň jeden diskusní blok výroční konference této tématice,“ říká Zdeněk Vaníček, prezident ČAEK. Jak dodává, situaci neprospívají ani neustálé změny v oblasti telekomunikačního práva, dílem přicházející z Evropské unie, dílem vycházející od domácích zákonodárců. Na druhou stranu je neustálý tok novel způsoben i snahou o regulaci podnikání v překotně se vyvíjejících elektronických komunikačních technologiích. Změny zákona o elektronických komunikacích, autorského zákona i dalších zákonných a podzákonných právních předpisů, a především dalších regulačních opatření, přinášejí stále nové otázky a témata k řešení.

Další exploze informačních a komunikačních systémů, zejména vývoj přenosných inteligentních zařízení typu tabletů a chytrých mobilních telefonů, rozšiřují počty konzumentů služeb elektronických sítí. Je-li situace složitá pro poskytovatele služeb, pro laické uživatele je o to nepřehlednější. Nastupuje i druhá strana mince – ochrana spotřebitelů před nekvalitními službami, smlouvami. Pokrok je v této oblasti rychlejší, než regulační procesy a nové obchodní koncepty. Na druhé straně vzniká množství podnikatelských příležitostí. Proto je již první diskusní blok konference věnován mj. i ochraně spotřebitele a doporučením Českého telekomunikačního řadu k obsahu smluv.

Věřím, že tato praktická aktuální témata se setkají se zájmem účastníků konference,“ dodává Zdeněk Vaníček s tím, že již nyní, necelé dva měsíce před konferencí, je zájem o účast na ní nemalý. ČAEK připravuje program konference tak, aby vystihl převládající a aktuální trendy v oboru elektronických komunikací, převzatého vysílání a širokopásmových služeb. Hlavní konferenční část již standardně doprovodí svými expozicemi a prezentacemi dodavatelé obsahu televizního vysílání a technologických novinek a řešení.

Úvodní slovo prvního diskusního bloku přednesou:
Marek Ebert – náměstek předsedy Rady a ředitel sekce regulace, Český telekomunikační úřad
Erick Tinoco - Managing Director - Mobility, EMEA, společnost AT&T

Účastníci:
Jan Duben – ředitel sekce digitální ekonomiky a ochrany spotřebitele,
Ministerstvo průmyslu a obchodu
Tereza Rychtaříková – UPC Česká republika s.r.o.
Petr Josefi – T-Mobile Czech Republic

Ostatní tematické bloky konference:

• Internet a digitální ekonomika, ochrana soukromí
• Nezákonné šíření chráněného obsahu
• Jak se bude dále rozvíjet sektor placené televize v ČR?

S úvodními projevy v dalších jednotlivých blocích vystoupí Chris Hutchins - Vice President European Policy, Liberty Global B. V., Nick Pickles – ředitel britské organizace „Big Brother Watch“, který vystoupí na téma: „Budoucnost soukromí: dar, který může (a nemusí) poskytnout vláda, nebo stav, kdy se kontroly nad svými osobními údaji ujmou občané?“

Ve svém projevu se zaměří na otázky:
• ochrana soukromí v elektronických komunikacích
• Internet a jeho správa
• svobodný příjem informací
• otázky svobody vyjadřování pramenící z rozvoje Internetu



Dalšími hosty konference budou mj. předseda ÚOHS a Rady ČTÚ, I. místopředseda ÚOHS, výkonná ředitelka SPIR, místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání a další tuzemští a zahraniční hosté. Seznam dalších osobností ze světa elektronických komunikací, které na konferenci vystoupí, lze najít v programu výroční konference, jehož pracovní verze je neustále aktualizována (na webových stránkách konference - http://www.caek.cz/konference-2014/ ).

15. konference ČAEK 2014 dne 23. dubna 2014 je určena zejména provozovatelům digitálních kabelových a satelitních televizí, výrobcům a zástupcům televizních programů, společnostem dodávajícím technologie pro výrobu, distribuci a zpracování signálu, výrobcům a dodavatelům spotřební elektroniky a odborníkům i zástupcům veřejnosti, kteří se včas na akci řádně registrují. Výroční konference je součástí oslav 15. výročí založení České asociace elektronických komunikací, která formálně vznikla 18. prosince 1998 a její stanovy registrovalo Ministerstvo vnitra 15. února 1999. Od roku 2000 uspořádala celkem 14. výročních konferencí, vesměs velmi úspěšných a užitečných setkání zástupců tohoto průmyslového odvětví a příbuzných a navazujících oborů.

Registrovat se můžete (pokud se zúčastnit hodláte a dosud jste se neregistrovali) prostřednictvím tohoto odkazu.

Formulář pro zájemce o ubytování v hotelu, kde se bude výroční konference konat, je k nalezení zde.

Evžen Staněk





Reklama




Vybrané články