Quantcast

ORF 2 HD, ORF III HD a ORF Sport+ HD od 25.10.2014

| Tisk

logo Rakouský veřejnoprávní vysílatel ORF potvrdil, že spouští další tři programy ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). 7 regionálních verzí programu ORF 2 HD, kulturní kanál ORF III HD a sportovní kanál ORF Sport+ HD zahájí oficiální vysílání den před Dnem státnosti Rakouska - tedy 25.10.2014. Bude to zároveň 8 let od zahájení digitálního pozemního vysílání v této alpské zemi.

technické parametry:

satelit: Astra 1KR (19,2°E)
kmitočet: 11,273 GHz
polarizace: horizontální
SR: 22000
FEC: 2/3
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

šířené programy:

* ORF2 Burgenland HD
* ORF2 Kärnten HD
* ORF2 Oberösterreich HD
* ORF2 Salzburg HD
* ORF2 Steiermark HD
* ORF2 Tirol HD
* ORF2 Vorarlberg HD
* ORF III HD
* ORF Sport+ HD



Vysílání všech HD programů ORF je z důvodu omezení vysílacích práv zakódováno systémy Irdeto, Nagravision a Videoguard. Programy jsou dostupné divákům s kartami ORF Digital a také abonentům Sky Deutschland v Rakousku. Na starých CryptoWorks kartách nebudou nové stanice ORF k dispozici.

Vůbec poprvé mohou diváci ORF sledovat regionální zpravodajství ORF 2 ve vysokém rozlišení.

ORF nedávno uvedla, do roku 2020 hodlá ukončit stávající SD distribuci svých programů. Paralelní šíření programů v SD a HD kvalitě by tedy mělo probíhat ještě dlouhých 6 let. Nicméně konečný termín bude závislý na rozšíření HD přijímačů v rakouských domácnostech.

ORF spustila první program v HD kvalitě ORF1 HD (ORFeins HD) v roce 2008. O rok později rozšířila nabídku o druhý program ORF2 HD ale bez regionálních oken.

redakce





Reklama




Vybrané články