Quantcast

ORF chce v roce 2020 ukončit satelitní SD distribuci

| Tisk

logo Televizní programy rakouského veřejnoprávního vysílatele ORF bude možné za několik let přijímat jen ve vysokém rozlišení (HDTV). ORF připravuje plán ukončení klasické SD distribuce na satelitu. Podle aktuálních plánů se s vypnutím satelitního SD počítá do konce roku 2020. V rozhovoru s Digital Fernsehen Michael Wagenhofer, technický poskytovatel ORS, vysvětlil, proč je nutné pokračovat jen v HD distribuci.

ORF chystá rozšířit svoji nabídku programů v HD rozlišení. Za zhruba dva týdny - 26.10.2014 spustí televizní kanály ORF III, ORF Sport+ a regionální verze kanálů ORF2 v HD kvalitě. Programy budou dostupné na satelitu Astra (19,2°E), u kabelových operátorů v Rakousku a také přes pozemní anténu. 26.10.2014 bude dokončeno rozšiřování programů v HD kvalitě. Rakouská ORF se nyní bude chystat na další krok - tím je vypnutí klasického SD vysílání na Astře.

Paralelní provoz stanic ORF v SD i HD kvalitě bude ukončeno, jakmile budou domácnosti vybaveni odpovídajícími přijímači. Všechny stanice ORF budou v budoucnu poskytovány v MPEG-4 v DVB-S2 multiplexech, které nahradí stávající MPEG-2/SD v DVB-S.

Chystaný krok vysílatele má smysl zejména z finančních důvodů. ORF nyní musí financovat souběžné SD a HD satelitní vysílání. Vypnutím SD dojde k úspoře nákladů ale i uvolněním kapacity pro jiné služby. Michael Wagenhofer považuje za realistické vypnutí SD do konce roku 2020. "Chceme sledovat vývoj v Německu, protože německé zkušenosti stanic mají velký význam pro rakouský televizní trh," dodal Digital Fernsehen.



Německé komerční vysílací skupiny RTL a ProSiebenSat.1 chtějí pokračovat v distribuci programu ve standardním rozlišení (SD) až do roku 2023. Pak skončí i volný přístup k jejich programů. HD verze stanic jsou totiž zakódovány a dostupné pouze pro diváky HD+. Veřejnoprávní vysílatelé ARD a ZDF chtějí skončit s SD již v roce 2019.

Rychlejší migraci na HD vysílání může ale proběhnout na českém a slovenském trhu. Místní veřejnoprávní broadcasteři ČT (Česká televize) a RTVS (Rozhlas a televize Slovenska) chtějí v roce 2016 ukončit souběh SD a HD na satelitu pokračovat jen ve vysokém rozlišení (HDTV). V případě RTVS změna vysílacího formátu souvisí s vypršením stávajícího kontraktu na SD, který již nechce prodlužovat.

redakce





Reklama




Vybrané články