Quantcast

ČT2 HD na satelitu ještě před Vánocemi, ČT24 HD od roku 2016

| Tisk

obrázek Česká televize (ČT) chystá změny v satelitní distribuci svých HD programů. Ještě letos začne na Astře 3B šířit druhý program ve vysokém rozlišení (HDTV). Nabídku později doplní o zpravodajský kanál ČT24 HD.

V minulých dnech veřejnoprávní vysílatel vypsal veřejnou zakázku na zajištění satelitní distribuce HD multiplexu ČT. Cílem tendru je získání nového dodavatele satelitních služeb pro HD programy České televize od 1.1.2015. Stávající smlouvy na šíření ČT1 HD (ČT HD) a ČT Sport HD totiž vyprší k 31.12.2014. Vzhledem k tomu, že oba stávající HD programy ČT šíří jiný subjekt - v prvním případě se jedná o německou společnost Media Broadcast, ve druhém o E4C Group, partnerskou organizaci lucemburské mediální společnosti M7 Group, lze očekávat, že satelitní diváky čeká přeladění programu minimálně v jednom případě. Programy ČT1 HD, ČT Sport HD a nový ČT2 HD se budou vysílat ze stejné frekvence.

Kdo se stane šířitelem programů ČT1 HD, ČT2 HD a ČT Sport HD na satelitu budeme vědět zřejmě 27.10.2014. V 10:00 hodin vyprší termín pro podávání nabídek do tendru a o 15 minut později bude Česká televize otevírat obálkami s nabídkami uchazečů. Možná i hned vyhlásí vítěze.

ČT2 HD ještě letos, napřesrok i ČT24 HD

"Česká televize plánuje spustit od 1. 1. 2015 novou satelitní distribuci ČT1 HD + ČT2 HD + ČT sport HD přes družici Astra 3B se zkušebním provozem ještě před Vánocemi," uvedla webu parabola.cz Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize. Trojici HD programů chce napřesrok rozšířit o další kanál. "Od roku 2016 by měla být satelitní nabídka rozšířena o ČT 24 HD," dodala mluvčí.

50 Mbit/s na satelitu pro Českou televizi

Česká televize v současné době využívá na satelitu Astra 3B (23,5°E) kapacitu v celkovém objemu 50 Mbit/s. Pro SD vysílání je vyčleněno 30 Mbit/s a zbývajících 20 Mbit/s pro ČT1 HD a ČT Sport HD.

V pozemní distribuci využívá ČT kapacitu celého DVB-T multiplexu 1 (MPX1) (20 Mbit/s). Další kapacitu získala u společnosti Progress Digital v MPX1a (část Regionální sítě 7). Zde má pronajatých 22 Mbit/s pro ČT1 HD, ČT2 HD, ČT Sport HD a SD dvojkanál ČT:D/ČT art. Zhruba 2,5 Mbit/s má také v celoplošné síti 3 pro dokrytí území programy ČT:D/ČT art.



13% z nákladů stojí ČT1 HD a ČT Sport HD

Z pohledu nákladů za distribuci stojí Českou televizi zhruba stejně satelitní SD distribuce (ČT1, ČT2, ČT Sport, ČT24, ČT:D/ČT art) a distribuce v MPX1a (ČT1 HD, ČT2 HD, ČT Sport HD, ČT:D/ČT art). Na nákladech se podílejí po 13 procentech. Satelitní distribuce programů ČT1 HD a ČT Sport HD se podílejí 5,4 procenty. Náklady za testy v DVB-T2 (Praha) i celoplošnou distribuci ČT:D/ČT art vycházejí Českou televizi na 2,3 procenta celkových nákladů. Většina prostředků putuje na SD distribuci v celoplošném DVB-T multiplexu 1 (64,4%).


obrázek

Graf - Náklady České televize za distribuci

ČT2 HD byl spuštěn 1.5.2013 u příležitosti 60. výročí od zahájení televizního vysílání na území dnešní České republiky. Stanice byla od počátku dostupná jen v DVB-T v MPX1a (součást Regionální sítě 7) s pokrytím dnes kolem 80 procent obyvatel České republiky a také u vybraných kabelových operátorů.

Poptávka po satelitním příjmu ČT2 HD roste s rostoucím počtem nativního HD obsahu a zvyšujícího se zájmu diváků o dokonalý obraz a zvuk.

redakce





Reklama




Vybrané články