Quantcast

ChanSort - výborný editor pro TV Samsung, LG, Panasonic a Toshiba

| Tisk

Moderní multitunerové televizní přijímače umožňují přijímat satelitní, terestrické a kabelové programy. Jednotlivé naladěné programy můžeme přesouvat v menu televizoru nebo také v editoru v počítači.

Výrobci televizorů postupně uvádějí na trh nové dokonalejší modely televizních přijímačů, které mají řadu dalších atraktivních uživatelských funkcí. Dnešní televizory umožňují přijímat nejenom digitální pozemní programy ale rovněž i satelitní či kabelové vysílání. Při instalaci programů (zejména ze satelitu) řeší nejeden uživatel, jak programy rychle uspořádat. Vedle menu přijímače se nabízí ještě jedno řešení - programové pozice seřadit v počítači. K tomu může posloužit například software ChanSort, který si dnes krátce představíme.

Používáme ChanSort

Software ChanSort je určen pro modernější televizory značek LG, Samsung, Panasonic a Toshiba. Umožňuje měnit čísla programových pozic stanic a názvy programů, nastavit oblíbené programy, rodičovský zámek (PIN), skrýt a přeskakovat programy. Aplikace komunikuje v angličtině, němčině, portugalštině a ruštině. Software je poskytován pod licencí GPL v3. Vývoj programu můžeme podpořit kliknutím na "Donate".


obrázek

ChanSort si můžeme stáhnout z oficiálních stránek autora na Sourceforge . Pro editaci programů je nezbytná podpora operačního systému (viz. požadavky na systém níže). Dále je nutný flash disk, který poslouží jako komunikační nástroj mezi televizorem a počítačem. Z televizoru nahrajeme setting na flash disk. Ten poté připojíme k počítači do USB portu a nakopírujeme do počítače.

Návod jak extrahovat setting z televizoru na flash disk najdeme na stránkách programu ChanSort. Postup se liší nejenom mezi značkami ale i jednotlivými produktovými řadami.

ChanSort při otevření settingu se zeptá, zda chceme vytvořit nový programový list, modifikovat stávající nebo kopírovat programové pozice. Mne osobně nejvíce vyhovovala druhá možnost. Mezi programovými listy "DVB-T TV", "DVB-T Radio", "SAT TV" a "SAT Radio" se přepíná pod hlavní nabídkou.

Po úpravě zvolíme File - Save a setting uložíme. Následně jej uložíme do televizoru. Postup je rovněž popsán na stránkách ChanSort.

Proč používat ChanSort?

ChanSort najde mnoho uplatnění - může posloužit jako záloha programových předvoleb při případné havárii systému. Software lze využívat také pro seřazení a vymazání zbytečných programů. Utilitu ocení zejména satelitní diváci po přeladění některých programů provozovatelů satelitních platforem.

Podpora ChanSort

- televizory LG (modely z let 2009 až 2015: CS, DM, LA, LB, LD, LE, LH, LK, LM, LN, LS, LT, LV, LW, LX, PH, PM, PN, PT, UB)
- televizory Samsung (modely série B, C, D, E a F)
- televizory Panasonic (modely využívající svl.db nebo svl.bin od roku 2011)
- televizory Toshiba (modely využívající zip/chmgt.db)

(stav březen 2015)

ChanSort najde uplatnění zejména pro

- zálohu settingu (programových pozic) satelitních, terestrických a kabelových TV/R stanic
- seřazení programů podle svých požadavků
- vymazání nežádaných satelitních, terestrických a kabelových TV/R stanic



Požadavky na počítač a systém

* Microsoft .NET Framework 4.0 (Full)
* Microsoft Visual C++ 2010 Redistributable Package
* Microsoft Windows XP SP3 nebo novější

Upozornění na závěr

Software ChanSort je neoficiální utilita, která má pomoci uživatelům uvedených značek televizorů se tříděním a mazáním stanic. Software používáte na vlastní riziko.

redakce





Reklama




Vybrané články